White Teeth.

IMG_3607.JPG

Jag och Chrissy pratade för ett tag sedan om huruvida det finns någon poäng i att tipsa om sådant som inte längre är aktuellt. I bokklubben läser vi ju både nya och gamla böcker, och vi pratade till exempel om vad syftet är med att skriva om eller recensera George Orwells 1984, en bok vi läste i februari. Finns det någon poäng med det? Det är ju knappast så att den är okänd, eller att man egentligen skulle kunna tillföra något nytt. Men är det därför man tipsar om något? För att man vill vara först med något eller för att man vill tillföra något nytt? Jag vet inte. Ibland vill man ju bara tipsa om något man har upplevt och gillat, tänker jag. 

Med det sagt vill jag tipsa om en nästan 20 år gammal bok som jag läste för ett tag sedan, nämligen White Teeth (Vita Tänder) av Zadie Smith. För den var superbra! Och du borde läsa den om du inte redan har gjort det! Boken tar sin utgångspunkt i vänskapen mellan två män - Archie Jones och Samad Iqbal. De möttes i armén under andra världskriget och senare i livet bosätter de sig båda i nordvästra London, gifter sig båda med mycket yngre kvinnor, och får barn samma år. Vi får följa både familjen Jones och familjen Iqbal, tillsammans och var för sig. Vi får följa deras respektive backstories - på Jamaica, i Bangladesh, i Östeuropa. När sedan barnen i båda familjer lär känna och börjar umgås med en välbeställd akademikerfamilj ställs hela tillvaron på ända.

Vi läste White Teeth i bokklubben, och medelbetyget blev högt - 4,1/5! Det vi har pratat mycket om är att alla karaktärer var  verkliga, så tredimensionella. Och att boken är så rolig! Var nära på att skratta högt flera gånger, och det händer i princip aldrig annars. Älskar Zadie Smith nu! Alltså, jag fattar knappt att det här var hennes debut, det är så jäkla imponerande. Vill läsa allt hon har skrivit nu! Har redan On Beauty hemma, men såg också att flera av hennes böcker finns på Storytel. Vilken ska jag börja med? Pls help.