De bästa böckerna jag läste 2017.

Vi låter det faktum att jag har låtit den här bloggen stå orörd under mer än ett halvår gå okommenterat, va? Okej, bra. Jag tänkte nämligen göra en sammanfattning över de allra bästa böckerna jag läste förra året - nio stycken, närmare bestämt (av totalt 74).

De polyglotta älskarna

9. De polyglotta älskarna - Lina Wolff

Tre berättelser vävs samman genom ett förlorat manuskript. Ellinor, en något menlös kvinna från Skåne, träffar en man på en dejtingsajt. Max Lamas, en pretentiös och neurotisk författare, drömmer om att hitta sina drömmars kvinna. Och Lucrezia, en italiensk arvtagerska, driver runt i sitt hus på den italienska landsbygden och tänker på sin nyligen avlidna mormor. Det handlar om ensamhet, litteratur, lust och svek.

Jag har skrivit ett eget inlägg om De polyglotta älskarna, det hittar du HÄR.

8. Ready Player One - Ernest Cline

I somras var hela familjen i Los Angeles för att fira min gammelfarbrors 80-årsdag och jag åtog mig uppdraget att hitta en ljudbok som jag, Gaby och pappa kunde lyssna på i bilen när vi körde längsmed kusten. Eftersom vi alla tre gillar sci-fi fick det bli hypade Ready Player One och oj, vilken fullträff!

Boken utspelar sig i en dyster framtid där stora delar av världen har blivit totalförstörda av klimatförändringar. För att fly undan sin vardag kopplar i princip alla människor upp sig till OASIS, en helt immersive virtuell värld som finns ett fåtal knapptryckningar bort. När grundaren till OASIS plötsligt dör utlovas hela hans enorma förmögenhet till den som kan lösa hans sista gåta. Då tar en enormt spännande skattjakt vid med den föräldralösa tonåringen Wade Watts i spetsen. Boken lästes in av Wil Wheaton, vilket var ett helt perfekt val enligt oss. Vi blev nog alla lite besvikna på slutet, men i övrigt var den här boken toppen som familjeunderhållning.

7. Borne - Jeff Vandermeer 

Tidigare har jag läst Jeff Vandermeers Southern Reach-trilogi (riktigt bra, läs om ni gillar sci-fi!) och blivit så imponerad av hans påhittighet och världsbygge. Borne är hans senaste roman och precis som Ready Player One rör det sig om en dystopi som utspelar sig i framtiden. Det är dock såå svårt att beskriva den på ett tilltalande sätt, haha.

En scavenger vid namn Rachel tar sig fram i ruinerna av en stad och hittar en dag en märklig liten varelse. Hon tar med den hem och döper den till Borne. Rachel vet inte om Borne är ett djur eller en växt eller någon form av biotech, men hen växer lite mer för varje dag som går och de utvecklar till slut en väldigt nära relation. Men kan Rachel egentligen lita på Borne? Och kan vi lita på Rachel? OKEJ ni ser, det låter sjukt oklart men jag tyckte verkligen om den här boken. Vill läsa ännu mer av Vandermeer nu! Ljudboken lästes av Bahni Turpin, jag tyckte hon var riktigt bra.

6. Made For Love - Alissa Nutting

JAG ÄLSKAR ALISSA NUTTING. Då var det sagt. Made For Love handlar om Hazel som försöker fly från sin kontrollerande techmiljardär till make. Hon flyttar hem till sin pappa som bor i en trailer park för pensionärer, men eftersom han nyligen skaffat en högst realistisk docka att, tja... ~umgås med~ är han inte särskilt nöjd över sin dotters närvaro. Samtidigt får vi följa Jasper, en sol-och-vårare med ett inte helt lämpligt intresse för delfiner... Den här boken låter kanske ganska konstig, och den ÄR verkligen det. Men den var sååå braaa ändå - och rolig! Jag skrattade högt flera gånger och det hör inte direkt till vanligheterna. Även den här lyssnade jag på, uppläst av Suzanne Elise Freeman. Riktigt bra!

5. Fates and Furies - Lauren Groff

Okej, jag kommer inte ihåg supermycket från den här boken pga läste den i något slags rus precis i början av sommaren... Kunde inte lägga den ifrån mig och läste ut den på ett par dagar. Egentligen är det väl mest en relationsroman, då vi får följa Lotto och Mathildes äktenskap under mer än 20 år. Utifrån sett är de det perfekta paret, men ju mer vi lär känna dem desto mer förstår vi att allt inte riktigt står rätt till. Baksidetexten får det att låta som att det kommer en Gone Girl-liknande twist på slutet och riktigt så tyckte jag väl inte att det var, men det tyckte jag inte gjorde så mycket. Och just det - Lauren Groffs språk! Det var en ren och skär njutning att läsa vartenda ord.

4. Hunger - Roxane Gay

Okej, ni vet hur jag sa att jag älskar Alissa Nutting? JAG ÄLSKAR ÄVEN ROXANE GAY. Helt klart en av mina favoritförfattare! I höstas lyssnade jag på hennes senaste bok, Hunger - Gays memoarer om relationen till mat, hennes familj och att vara tjock. Hon skriver mycket om sig själv och sina personliga erfarenheter, men analyserar också den kultur vi lever i, där tjocka människor ses som lata och äckliga. Blev så ledsen och kanske framförallt ARG när jag lyssnade. Så så så viktig bok som alla borde läsa. Det var dessutom Roxane Gay själv som var läste in boken, vilket jag tyckte var ett stort plus. Dels kändes det ännu mer personligt, men så har hon också en sjukt behaglig röst.

3. Night Film - Marisha Pessl

Mm, den här boken var så bra. Bättre än Pessls debutroman, faktiskt! En dag hittas en ung kvinna vid namn Ashley Cordova död i ett övergivet hus i New York. Trots att hon verkar ha tagit livet av sig blir journalisten Scott McGrath misstänksam. Han ställer sig frågan om inte Ashleys död kan ha haft något att göra med hennes far, den mytomspunne skräckfilmsregissören Stanislas Cordova. Han börjar gräva i fallet och dras allt längre in i kretsen kring Cordovafamiljen. Ju längre McGrath kommer, desto mer osäker blir han - vad är egentligen sanningen? Och har han försatt sig själv i fara genom att utreda Ashleys död?

Tyckte Night Film var sjukt spännande och lite lagom läskig utan att för den delen vara "riktig" skräck. Ville inte vara utan boken en endaste minut, så jag växlade mellan att läsa (när jag hade båda händer fria) och att lyssna på ljudboken (typ när jag var ute på stan). Gud, nu blir jag sugen på att läsa om den faktiskt...

Ett litet liv

2. A Little Life - Hanya Yanagihara

Ja, jag är alltså en av alla som läst A Little Life (Ett litet liv) i år. Den har ju blivit både megahypad och väldigt omskriven så vet inte om jag är så sugen att skriva om den...? Men jo, det är klart jag kände mig drabbad av A Little Life. Satt i vardagsrummet i Burlington och grät medan mina roomies satt bredvid och spelade FIFA, haha.

Sandra Beijer har skrivit om boken HÄR, och Flora har skrivit om den HÄR. Läs de inläggen i stället ¯\_(ツ)_/¯

1. What I Loved - Siri Hustvedt

För tre år sedan läste vi Siri Hustvedts Sommaren utan män som vår allra första bokklubbsbok. Jag blev inte särdeles imponerad, så därför har jag nog dragit mig lite för att läsa hennes kanske mest kända roman - What I Loved (Vad jag älskade). Men när jag fick den i födelsedagspresent av min mamma så tänkte jag att jaja, jag får väl ge den en chans. Och det ångrar jag minsann inte för det här är den bästa boken jag har läst i år!!!

När konsthistorikern Leo Hertzberg får syn på en tavla på ett konstgalleri i New York, börjar en mångårig vänskap mellan honom och tavlans upphovsman, konstnären Bill Wechsler. Båda får barn inom loppet av en sommar och de två familjerna svetsas samman och umgås väldigt intensivt under en period. Alltså om det bara hade stannat här (New York! 70-tal! Kulturvärld!) så hade jag varit nöjd MEN sen sker plötsligt en tragedi som skakar om hela tillvaron. OJ vad jag grinade då, hörrni. Grät och grät och snörvlade över att det var så SORGLIGT alltihopa. Wow so dramatic </3 LÄS DEN HÄR BOKEN om ni inte redan har gjort det, det är tyvärr obligatoriskt.