Do Androids Dream of Electric Sheep?

Har lovat mig själv att jag ska bli lite bättre på att faktist läsa sci-fi och inte bara kolla på film typ men det går väl lite så där, om jag ska vara ärlig. Förra året läste jag två klassiker inom genren: I, Robot av Isaac Asimov (fantastisk!) och 2001: A Space Odyssey av Arthur C. Clarke (ganska bra!). Nu har jag i alla fall läst en till: Do Androids Dream of Electric Sheep? av Philip K. Dick.

Boken skrevs 1968, men utspelar sig långt in i framtiden - år 1992 (förlåt, men tycker faktiskt att det är jätteroligt). Jorden har nästintill helt förstörts av krig samtidigt som utbredd miljöförstöring har lett till att allt täcks i tjocka lager damm. De flesta har redan emigrerat till Mars, där en ny och bättre framtid har utlovats - inklusive en personlig android som kan utföra alla vardagssysslor åt en.

Vi får följa Rick Deckard, en bounty hunter vid polisen i San Francisco. Han får i uppdrag att hitta och oskadliggöra sex androider som olagligen flytt från Mars i jakt på en självständig existens. Androiderna är otroligt intelligenta och anpassningsbara, men saknar all förmåga att känna empati. Do Androids Dream of Electric Sheep? (Androidens drömmar på svenska) behandlar främst frågor om mänsklighet - vem är egentligen mänsklig? Om gränsen mellan människa och android är just förmågan att känna empati - hur behandlar vi de människor med nedsatt empatiförmåga? Vilken rätt har vi människor att i princip förslava androider, särskilt när de med den teknikutveckling som sker blir mer och mer lika oss?

Vissa delar av boken tyckte jag var rätt tråkiga och/eller märkliga (och vissa var dessutom rätt tröttsamt 60-talssexistiska a la "kvinnor e ju så duktiga på att laga mat"), men jag tyckte ändå att boken som helhet är värd att läsas. Om man gillar sci-fi, alltså :))) Förresten är det den här boken som ligger bakom filmen Blade Runner! Min pappa har tjatat på mig om att kolla på den 5-ever och nu efter att ha läst boken tänkte jag äntligen ta tag i det! Tack för mig.