The Rules of Attraction.

Efter ett år i Vermont verkar jag ha fått dille på böcker som utspelar sig i New England (kanske inte helt otippat heller eftersom min favoritbok sedan länge har varit The Secret History). När jag var i Portland över spring break plockade jag därför upp Bret Easton Ellis The Rules of Attraction på Powell's Books när jag såg att den utspelade sig på en "small, affluent liberal-arts college" i New Hampshire.

62D90591-BE38-4DF1-AA76-04F5E12AF9A2.jpg

I The Rules of Attraction får vi följa collegestudenterna Sean, Paul och Lauren under hösten 1985 när de festar, knarkar och ligger runt. Paul och Lauren var tidigare tillsammans och nu trånar Lauren mest efter sitt ex som stuckit till Europa medan Paul trånar efter Sean som i sin tur har förälskat sig i Lauren. Berättarperspektivet skiftar mellan dem i korta kapitel och det händer inte så mycket men det går ändå i en rasande fart när de tre huvudkaraktärerna rör sig från fest till fest utan en tanke på morgondagen.

Jag tyckte den här boken var SÅ rolig. Alltså, jag kan inte komma ihåg en enda gång jag har skrattat högt åt en bok tidigare. Men nu hörrni - nu skrattade jag rakt ut flera gånger. På riktigt! Det roligaste var hur vi som läsare får en inblick i huvudkaraktärernas nästintill absurda narcissism genom att få läsa om en och samma händelse ur flera personers perspektiv. På en fest beskriver Paul hur han träffar Sean för första gången. Han förvånas över den omedelbara attraktion som uppstår mellan dem:

När vi några sidor senare får läsa om samma fest ur Seans perspektiv beskriver han det i stället så här:

Som om det inte var nog med snabba replikskiften, störiga karaktärer och åtskilliga Talking Heads-referenser så återfinns även en utmärkt blinkning till ovan nämnda favoritbok, Donna Tartts The Secret History:

SÅ BRA. Gillade den här boken väldigt mycket, men är inte säker på att jag är så sugen på att läsa mer av Bret Easton Ellis. Eller? Känns som att han är en Författare Som Killar Gillar, liksom. Får se, helt enkelt.

Jag har läst en del andra böcker i år, men i stället för att sammanfatta dem så här långt i efterhand kommer här en liten lista på de jag gillade mest. Läs dem!
→ The Girl with the Lower Back Tattoo - Amy Schumer
→ Difficult Women - Roxane Gay
→ A Little Life - Hanya Yanagihara
→ Mörkt vatten - Joyce Carol Oates
→ Night Film - Marisha Pessl
→ Fates and Furies - Lauren Groff