Edge of seventeen.

GJORDE DU NÅGOT 2016 SOM DU ALDRIG GJORT FÖRUT?
Mm, massor! Åkte på en weekend själv till Rom och drack vin på uteserveringar i januari, gick på festival själv, flyttade hemifrån, flyttade utomlands, bodde med folk som först var främlingar och nu är mina kompisar, pluggade på ett amerikanskt universitet, besökte Kanada. Tänkte först säga "upplevde ett amerikanskt presidentval på plats", men bodde minsann också i USA när Bill Clinton valdes 1992, så det räknas kanske inte.

VILKA STÄDER/LÄNDER BESÖKTE DU?
Österrike (Flachau), Italien (RomOrbetello), Kroatien (Porec), USA (Naples, Boston, Burlington, White MountainsPortland och Bar Harbor) och Kanada (Montreal). I Sverige blev det bara Göteborg under Way Out West!

ÄR DET NÅGOT DU SAKNADE 2016 SOM DU VILL HA 2017?
Hade ändå ett ganska bra år, så kan inte komma på något specifikt... Vill försöka stressa ned mer, vara snällare mot mig själv, läsa mer böcker, stretcha kroppen lite då och då, bli mer ~present~. Gud, Vermont håller på att göra mig till en hippie. Kommer gå klädd i flanellskjortor och fleecetröjor från Patagonia innan året är slut, ska ni se.

VAD VAR DIN STÖRSTA FRAMGÅNG?
Hela grejen med att flytta till Vermont, tänker jag. Så mycket administrativt att stå i första halvan av året och sen så mycket praktiskt att fixa under andra halvan. Tänk vad jag är duktig ändå :)))

VAD SPENDERADE DU MEST PENGAR PÅ?
Mat! Resor (inkl. festivalbiljetter)! Böcker! Housing i Burlington (har dock inte betalat allt det själv pga svindyrt)!

VILKA LÅTAR KOMMER PÅMINNA DIG OM 2016?
No Woman - Whitney (egentligen hela Light Upon the Lake), Never Be Mine - Angel Olsen, Nada em Vão - Rodrigo Amarante, Kiss It Better - Rihanna och Unwritten - Natasha Bedingfield :)))

VAR DU GLADARE ELLER LEDSNARE I ÅR JÄMFÖRT MED TIDIGARE ÅR?
Vet inte. Gladare, tror jag. Inleder 2017 med att vara rätt ledsen dock!!! *ler*

VAD ÖNSKAR DU ATT DU HADE GJORT MER?
Hm, hittat på mer saker på helgerna...? Varit lite mer social at times...? Pluggar lite, lite mer under hösten...? Något åt det hållet.

VAD ÖNSKAR DU ATT DU HADE GJORT MINDRE?
Alltså, festat ändå...? Det är väl kul någon gång då och då men blir mer och mer ointresserad av det, tbh. Börjar finna mig i att jag tydligen är en 24-årig pensionär.

BLEV DU KÄR I ÅR?
Nej, gudskelov.

DEN BÄSTA TV-SERIEN DU SÅG I ÅR?
Fringe!!! Älskar Fringe, det fyller det Arkiv X-formade hålet i mitt hjärta <3 Annars: American Crime Story, BoJack Horseman, Stranger Things, UnREAL. Kollade även om på Arrested Development och skrattade tills jag grät pga hade på något sätt lyckats glömma exakt hur rolig den serien är.

OCH DEN BÄSTA FILMEN?
Oj, kollar nog på ganska mycket film ändå, så har svårt att hålla koll på exakt vad jag har sett under ett visst år. Men så här på rak arm: What We Do In The Shadows, Psycho, Her och Little Children. Så mysigt också när vi hade Harry Potter-maraton under Thanksgivinghelgen, hehe.

DE BÄSTA BÖCKERNA DU LÄST I ÅR?
Mina favoriter från i år har nog varit I, Robot av Isaac Asimov, The Vegetarian av Han Kang, An Untamed State av Roxane Gay, Hausfrau av Jill Alexander Essbaum, The Hare with Amber Eyes av Edmund de Waal, The Girls av Emma Cline och The Circle av Dave Eggers. Haha, märker nu att jag läser så himla lite på svenska??

VAD GJORDE DU PÅ DIN FÖDELSEDAG 2016?
Jag fyller år den sista september, men i Burlington var det fortfarande tillräckligt varmt för att gå barbent. Gick i skolan, tog min traditionsenliga fredagstupplur, fick så många gulliga grattishälsningar av mina nya kompisar, gick ut och dansade på kvällen och blev bjuden på alla möjliga drinkar och shots :))) A+ födelsedag, helt klart.

FINNS DET NÅGOT SOM SKULLE HA GJORT DITT ÅR ÄNNU BÄTTRE?
Njäe, jag vet inte riktigt. Tycker som sagt att 2016 har varit rätt bra, överlag.

VAD FICK DIG ATT MÅ BRA?
Min familj som är så snäll och stöttande <3

VAD ÄR DU MEST STOLT ÖVER?
Att jag vågade flytta till en ny stad i ett nytt land utan att känna någon och utan att veta exakt hur det skulle bli (alltså, har ju fått mycket hjälp och stöd och så, men ändå). Att jag lyckades hitta någon slags balans mellan att gå utanför min bekvämlighetszon (genom att vara social och trevlig) och att vara mitt vanliga introverta, tjuriga jag :)))

VAD SER DU MEST FRAM EMOT MED 2017?
Ser så himla mycket fram emot att åka tillbaka till Burlington nu på lördag. Annars vet jag inte riktigt, får se lite vad som händer i år.