Torsdagstipset: 5 fiktiva podcasts.

Som ni kanske har fattat vid det här laget är ett av mina favvo-tidsfördriv att lyssna på bra poddar. Idag tänkte jag dela med mig av fem tips ur mitt senaste kategorifynd: nämligen fiktiva podcasts. Sjukt spännande och intressant + att det blir lite som att följa en tv-serie!! Obs: poddarna i det här inlägget har alla lite övernaturliga inslag MEN utan att för den delen riktigt vara sci-fi à la Star Trek - så bli inte avskräckta om ni inte gillar sånt (fast side note: vilka är ni ens i så fall??).

Har prov-lyssnat på flera andra (typ The No Sleep Podcast, We're Alive! och The Night Blogger) men tycker att de alla har varit ganska... töntiga, om jag ska vara ärlig. Så: har ni tips på liknande poddar?? Är kanske lite kräsen, men jag gillar ändå det mesta som är läskigt och/eller välproducerat :)))

Limetown

Alla på den här listan är bra, men om ni bara ska välja en att lyssna på, välj då Limetown. Okej? Okej. Vi får följa grävreportern Lia Haddock som bestämmer sig för att ta reda på vad som egentligen hände i den lilla staden Limetown. För tio år sedan försvann nämligen varenda invånare spårlöst - av över 300 personer har inte en enda överlevare hittats. Men vad var det egentligen som pågick i staden? Allt eftersom att Lia rapporterar anar hon dessutom att det verkar finnas de som inte vill att hon ska få reda på sanningen...

Tvingade såklart också min partner in horror Chrissy att lyssna och så här såg vår sms-konversation ut efteråt (sry för eventuell rörighet hehe):
Chrissy: "Hallå!!!! Sista avsnittet av Limetown!?!?!? VAD HÄNDER???" 
Jag: "Alltså JA?! Vad tyckte du?? Blev förvirrad och creeped out och ba what???" C: "Jaaa!?! Jag var ute och gick ensam i nån jävla SKOG och så ba???? Blev jätteobehaglig till mods!! Tyckte det var ett så bra avslut på första säsongen, verkligen! Gillade hela podden, creepy-nivån var hög hela vägen igenom [...] Vad tyckte du?" J: "Håller verkligen med!! Ibland blev det lite meh med skådespeleriet [...] ba: 'I am an actor and I am acting with my voice' haha??" C: "VERKLIGEN!! Där satte du det verkligen i ord! [...] men det var verkligen bara några få grejer en störde sig på. Helheten var liksom såååå kuslig och bra!! Längtar till säsong två!!"

THE-BLACK-TAPES-2016-ICON4.png

The Black Tapes

Okej, om ni bara ska välja en att lyssna på *förutom* Limetown - välj den här!!! Om jag skulle beskriva The Black Tapes i en mening så skulle det vara: "Serial möter Arkiv X". Visst låter det lockande?? Nähä, inte det?? Okej :))) Men lyssna ändå :)))

Reportern Alex Reagan från den framgångsrika radiokanalen Pacific Northwest Stories (*host* Sarah Koenig från This American Life *host*) står numera på egna ben i och med sin nya spinoff-podd (*host* Serial *host*). Det som först ska bli en lättsam och intressant podcast om olika människors vardag ändrar ganska snabbt riktning när hon stöter på Richard Strand - en paranormal investigator som inte tror på spöken - och hans samling med olösta fall: The Black Tapes. I varje nytt avsnitt tar de sig tillsammans an ett nytt fall och Alex börjar sakta men säkert undra om det trots allt inte rör sig om något övernaturligt (hallå, så mycket Mulder & Scully-dynamik här ju). SÅ spännande och lite creepy och himla välproducerat.

Nu har The Black Tapes i alla fall tagit uppehåll fram tills maj och jag är så sur över det/har svåra abstinensbesvär. Side note: undermeningen i det här tipset verkar vara att ni ska kolla på Arkiv X. Så, ja... gör det :)))

Tanis

Tanis är en systerpodd till The Black Tapes som jag mest började lyssna på i brist på annat, liknande ~content~. Utgångspunkten är att Nic Silver, producent på Pacific Northwest Stories, ställer sig frågan om det finns några mysterier kvar i en alltmer digitaliserad värld, där all tänkbar information finns bara några klick bort. 

När han av en slump hittar ett kryptiskt meddelande på Craigslist som lyder: "Seeking Tanis. Runner Available" börjar han därför nysta i vem som ligger bakom det. Plötsligt har han blivit indragen i en rad oförklarliga händelser som inkluderar företag som ägnar sig åt skumraskaffärer, underliga dödsfall och en uråldrig mytologi om något som gömmer sig i de djupa skogarna kring Seattle och Vancouver.

Jag tycker definitivt att The Black Tapes är snäppet vassare, men Tanis är också rätt underhållande + spännande. Särskilt mot slutet av första säsongen (som avslutades för ett par veckor sedan) när de faktiskt började knyta ihop säcken någorlunda (nåja, lite grann i alla fall).

The Message

För närmare 70 år sedan, under andra världskriget, mottog en amerikansk militärbas en märklig signal från yttre rymden. Ingen vet var den kom ifrån, och åtskilliga försök har gjorts till att försöka förstå den. Under åren har dock många kommit till slutsatsen att signalen måste vara av ~extraterrestrial origin~. I The Message får vi följa journalisten Nicky Tomalin när hon tillsammans med en grupp kodknäckare försöker lösa mysteriet en gång för alla. Efter ett tag märker gruppen dock att arbetet påverkar dem på sätt som de inte hade kunnat ana.

Det finns bara åtta avsnitt (varje avsnitt är dessutom knappt 15 minuter långt), så det går snabbt att lyssna på The Message. Som jag förstår det finns det inga planer på att göra fler avsnitt, även om slutet lämnade det ganska öppet. Jag tyckte nog inte att The Message var the best of the bunch så att säga, men ändå helt klart värd att lyssna på!

Edit (10/1/2018):  Alla avsnitt av The Message finns kvar, men har flyttats och ligger nu under podden ”Life After” från samma producenter, FYI.

King Falls AM

Det här är det senaste tillskottet i min podcast-feed! Har inte lyssnat supermycket än, men jag tycker det verkar lovande hittills :))) Medan de andra poddarna i det här inlägget alla är mer eller mindre tydligt inspirerade av Serial, så har King Falls AM snarare hämtat inspiration från Welcome to Night Vale.

Precis som i Night Vale rör det sig om en liten lokalradiokanal som sänder nyheter och andra uppdateringar sent på natten. En ny invånare i den lilla staden King Falls, Sammy, tar sig an jobbet som radiopratare som ett sätt att lära känna staden. King Falls verkar på ytan vara en helt vanlig liten stad, men Sammy märker snart att vissa saker verkar lite underliga. Konstiga ljussken ses på himlen, folk frågar om han träffat det lokala spöket än och det verkar finnas ett King Falls-sjöodjur som man absolut inte får jämföra med Loch Ness-odjuret.

Har som sagt bara lyssnat på några avsnitt hittills, men jag gillar det hittills! Till skillnad från Welcome to Night Vale, som ju ofta är rolig i sin absurditet, är King Falls AM mer ~rolig på ett vanligt sätt~ + med lite mer av en storyline.


Relaterat:

→ Welcome to Night Vale (fiktiv)
→ Lore (ej fiktiv)
→ Serial (obvi ej fiktiv, men ca alla de här poddarna har hämtat inspo från Serials format)