Decemberböcker.

Ligger som sagt lite efter i bokrapporterandet här, men men. I december läste jag två böcker, nämligen dessa två:

December reads.

Nortullsligan - Elin Wägner
December månads bokklubbsbok var Norrtullsligan - en feministisk Stockholmsskildring som kom ut redan år 1908. Boken handlar om kontoristerna Elisabeth, Eva, Emmy och Baby. De bor tillsammans i ett litet kollektiv på Norrtullsgatan och vi får följa dem i deras dagliga bestyr - hur de navigerar slitiga kontorsjobb och sexistiska chefer, går på dejter och hänger runt i Stockholm. Finast var delarna där de umgås med varandra hemma och högläser poesi, broderar och dricker öl, tyckte jag. Så intressant dels att läsa om sin egen hemstad och hur det var där (här?) för så länge sedan, men också fascinerande att läsa om hur det var innan kvinnor hade rösträtt. Norrtullsligan var en lättsam bok på lite drygt 150 sidor, och fick 3/5 i betyg av mig.

Läs även: mitt inlägg om Den allvarsamma leken, ytterligare en klassisk Stockholmsskildring.

December reads.

The Buddha In The Attic - Julie Otsuka
Alltså. Den. här. boken. Både Flora och Yrsa hade pratat om den här i bokklubben, så till slut bestämde jag mig också för att läsa den. Vi får följa en grupp japanska kvinnor som kommer till Kalifornien som postorderbrudar i början på 1900-talet. Med sig har de tummade fotografier på männen de ska gifta sig med och hoppet om att det här är starten på ett nytt liv. Men männen på bilderna är inte de som plockar upp dem vid ankomsten och inga stora hus och dyra bilar står och väntar på dem. I stället möter de en slitig tillvaro i ett land som kanske inte var så fantastiskt som de först hade trott. Så välskriven och vacker och sorglig. The Buddha In The Attic fick faktiskt 5/5 av mig!

Läs även Floras inlägg: "Boktips: Vi kom över havet".

LJUDBÖCKER (haha, så himla många den här gången??):
→ Färjan - Mats Strandberg (4/5)
→ Fjällgraven (2/5) och Den stumma flickan (4/5) - Hans Rosenfeldt & Michael Hjorth
→ Mannen som slutade ljuga - Dan Josefsson (4/5)
→ God jul: en berättelse - Jonas Karlsson (3/5)
→ Askungar (3/5) och Tusenskönor (2/5) - Kristina Ohlsson
→ The Twelve Deaths of Christmas - Marian Babson (3/5)
→ Du - Caroline Kepnes (4/5)