Filmtips: unga kvinnor och äldre män.

Dags för årets första filmtips!! Fyra stycken filmer blir det den här gången, två som handlar om unga kvinnor och två som handlar om gubbar, basically.

For A Good Time, Call...

Lauren och Katie har känt varandra sedan college, men har aldrig riktigt kommit överens. När Laurens kille gör slut med henne och hon står inför valet att flytta hem till sina föräldrar eller bli hemlös, så bestämmer hon sig, något motvilligt, för att flytta in hos Katie. Till en början går det inte så bra, utan de bråkar och tjafsar en del, men när Lauren får reda på att Katie extraknäcker som telefonsex-operatör, så förändras allt. De bestämmer sig för att tillsammans starta en egen telefonsex-linje: 1-900-MMM-HMMM. Den här filmen var så jäkla rolig!! Vissa saker var lite töntiga, men överlag så tyckte jag så himla mycket om den här filmen. Den kändes ibland lite grabbig, på ett sätt som ganska många "kvinnliga" filmer har varit efter det att Bridesmaids kom ut *hobbyanalys* Men det funkade, och jag tycker definitivt att ni borde se den!!

→ Se även: Life Partners, som jag tipsade om förra sommaren. De är nog inte så lika egentligen, men tyckte ändå de hade lite samma *känsla*, särskilt re: kvinnlig vänskap.

Hemligheten i deras ögon

Såg den här filmen typ förra våren, men har av någon anledning glömt att skriva om den?! Den vann en Oscar för bästa utländska film 2010 (den är argentinsk), så den är inte direkt okänd, men ändå. Den handlar i alla fall om en pensionerad advokat som ser tillbaka på ett fall han arbetade med 20 år tidigare. En ung kvinna blev brutalt våldtagen och mördad, men fallet löstes aldrig. Ändå är det inte egentligen en deckare eller kriminalfilm, utan det handlar samtidigt om både politiska intriger och förlorad kärlek. Älskade den här filmen!! Den var fin och hemsk och så, så sorglig. Obs obs, den innehöll ett par, i min mening, väldigt obehagliga scener SÅ om man tycker att våldtäktsskildringar på film är jobbigt kan man ha det i åtanke. Finns på Netflix!

The Diary of a Teenage Girl
The Diary of a Teenage Girl

The Diary of a Teenage Girl

Den här såg jag på bio med min kusin utan att ha särskilt höga förväntningar, vi ville liksom mest ha något att göra en kväll när hon var i Stockholm. Men!! Jag tyckte så mycket om den, satt och log filmen igenom i min biostol. The Diary of a Teenage Girl utspelar sig i San Francisco på 70-talet och handlar om 15-åriga Minnie, som är en *aspiring artist*. Vi får följa Minnie när hon inleder en relation med sin mammas pojkvän och hur hon, i och med det, börjar utforska sin egen sexualitet. Älskade Minnie (+ såklart Bel Powley som spelade henne) och hur hon reflekterade över sitt konstnärsskap samtidigt som hon oroade sig för typiska tonårsgrejer. På sätt och vis tyckte jag att The Diary of a Teenage Girl påminde om Juno, fast mindre *quirky* (obs: på ett bra sätt). FYI: jag är för övrigt numera med på Alexander Skarsgård-tåget.

Nattåg till Lissabon

En schweizisk professor hittar av en slump en märklig bok på portugisiska när han är på väg till jobbet. Han känner sig oförklarligt drabbad av boken och känner ett behov av att ta reda på mer om dess mystiske författare, så han packar en resväska och tar ett nattåg till Lissabon, där han går i författarens fotspår. Hans efterforskningar leder honom genom Lissabons gränder, i jakt på en förlorad kärlek och spår efter motståndsrörelsen under Salazar-regimen. Jag började läsa boken som den här filmen är baserad på för ett par år sedan, men var tvungen att ge upp - den var helt sjukt tråkig. Så därför hade jag inte superhöga förväntningar när den här poppade upp som förslag på Netflix, men jag blev positivt överraskad! Så: se filmen, skit i boken. Finns som sagt på Netflix.
 

Har ni sett några bra filmer på sistone?

FILM & TVAlexandraComment