5 podcasts: om språk, feminism och skräckfilm.

Dags för en ny runda podd-tips! Jag lyssnar nog på för många poddar för mitt eget bästa just nu, haha. Den här gången blir det "bara" fem tips, men är man sugen på mer kan man kolla in mina andra inlägg: "Mina bästa podcasts" och "Mina bästa podcasts #2". Har ni några egna tips på poddar jag absolut inte får missa, så får ni jättegärna lämna dem i kommentarsfältet

 

WOMEN OF THE HOUR

Lena Dunham har, i samarbete med Buzzfeed, producerat en podcast tillsammans med ett helt gäng grymma kvinnor. Det finns bara fem avsnitt och som jag förstår det ska det inte bli några fler, men jag gillar att det är lite som en miniserie. Varje avsnitt har ett tema, och Dunham pratar med bl.a. Emma Stone, Jemima Kirke, Aidy Bryant, Miranda July och Zadie Smith om vänskap, kärlek, karriär, m.m. Fint och peppigt!

Favoritavsnitt:

Tycker alla är bra! Men kanske särskilt Episode 1: Friendship och Episode 2: Body.

 

 

THE ALLUSIONIST

En podcast om språk!! Helen Zaltzman pratar om lingvistik på ett roligt och lättillgängligt sätt, ofta med intressanta gäster. Varje avsnitt inleds dessutom med lite etymologi kopplat till det aktuella temat = kul! Verkligen intressant + inte alls så torrt som det kanske låter :)))

Favoritavsnitt:

Detonating the C-Bomb (om svordomar), Mixed Emojions (om emojis, obvi), Step Away (om styvföräldrar och vad man kallar dem) och Baby Talk (om hur man pratar med bebisar) var alla toppen!

 

 

WELCOME TO NIGHT VALE

Okej, den här är väl något av en kultklassiker egentligen MEN jag hörde inte talas om den förrän ganska sent i höstas, så tipsar om den ändå. Welcome to Night Vale är inget mindre än en fiktiv podcast, i form av ett radioprogram i ökenstaden Night Vale, USA. Cecil Gershwin Baldwin läser upp lokalnyheterna och informerar invånarna om de märkliga händelser som pågår i staden. Så rolig och spännande och absurd! Vissa har jämfört den med Twin Peaks, men eftersom jag fortfarande inte har sett serien (jag vet, förlåt, jag ska.....), så kan jag inte confirm or deny :)))

Favoritavsnitt:

Börja från början, bara!! Det är väl inte egentligen en sammanhängande berättelse, men ändå.

 
welcome-to-nightvale-podcast.jpg

sclogo-podcast.jpg
 

THE STORY COLLIDER

The Story Collider är en podcast om vetenskap och personerna bakom den! I varje avsnitt berättar en person en historia/anekdot som på ett eller annat sätt handlar om vetenskap, typ. Intressant, roligt och ibland till och med sorgligt. Avsnitten är ganska korta, ca 15-20 minuter, vilket jag tycker är ganska skönt. The Story Collider påminner lite om The Mortified Podcast (som jag bloggade om här), förutom att personerna berättar om sina yrken och inte om sina pinsamma tonårsdagböcker :))) Jag tror förresten att det var en av er som tipsade om den här?? Tack, i så fall!!

Favoritavsnitt:

John Dimandja: The First Day of Class, Renee Hlozek: Who Looks Like a Scientist?, Aerin Jacob: Lessons from the Man with a Machine Gun och April Salazar: The Heart Adapts.

 

 

THE FACULTY OF HORROR

En podcast för mina fellow skräckfantaster där ute!! Andrea Subissati och Alexandra West pratar om och analyserar skräckfilmer - antingen en film för sig, eller så jämför de två filmer som liknar varandra (ex. Halloween/Black Christmas och Friday the 13th/Sleepaway Camp). Det blir ibland rätt akademiskt, antar jag, men jag kan ändå gilla ett något överdrivet teoretiserande av popkultur :))) Det är hur som helst intressanta analyser, inte sällan med ett feministiskt perspektiv. Är så glad att jag hittade den här!!

Favoritavsnitt:

Halloween (1978) vs. Black Christmas (1974), Chianti You Hear the Lambs?, "It's Very Hard to Get Lost in America These Days": The Blair Witch Project (1999), I Thought There'd Be Stars: The Cabin in the Woods (2012).

600x600bb.jpg
PODCASTSAlexandra4 Comments