Novemberböcker.

november reads.

Den färglöse herr Tazaki - Haruki Murakami
I november läste jag prick en bok - Den färglöse herr Tazaki. Precis som alla andra läste jag en hel del böcker av Haruki Murakami typ 2010 (shoutout till Sandra Beijer), men sist jag läste något av honom var hösten 2013, när jag gav mig på 1Q84-trilogin i ett svep. Och nä, this time around var jag väl inte fullt lika förtrollad av Murakami som när jag var 18, men tar man honom för det han är (= en gubbe som skriver böcker om *thinly veiled* alter egon) så är allt A-OK.

I alla fall. Boken handlar om Tsukuru Tazaki, en man som bor i Tokyo och sysslar med att bygga tågstationer. Nuförtiden lever han ett ganska torftigt liv, men under gymnasiet umgicks han mycket intensivt med ett litet gäng vänner. De umgås all day, every day - tills en dag, då Tsukuru plötsligt blir utstött ur gruppen. Vännerna svarar inte längre när han ringer och låtsas som att han inte existerar. Vännernas svek påverkar Tsukuru djupt, det blir en sorg han fortfarande bär med sig, nästan 20 år senare. Nu bestämmer han sig för att det får vara nog, och ger sig ut på en resa för att ta reda på vad det var som egentligen hände den där dagen för länge sedan.

Som sagt, jag är inte direkt Murakami fan #1 (haha, inte direkt som att jag var det innan, heller.....), men jag tyckte ändå om Den färglöse herr Tazaki. Jag gillade att den kändes ganska lik Norwegian Wood, utan de övernaturliga inslag som brukar finnas med i Murakamis böcker. Trots det kände jag att berättelsen saknade driv och det tog mig nästan en hel månad att läsa ut boken, trots att den bara är lite drygt 300 sidor lång. Ja, lite så kände jag. Har ni läst Den färglöse herr Tazaki? Vad tyckte ni?

→ Läs även Linns inlägg: Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage.

LJUDBÖCKER (the return of ljudböcker, som vanligt med betyg inom parentes):
→ Utan personligt ansvar - Lena Andersson (2/5)
→ The Good Girl - Mary Kubica (2/5)
→ Man kan vinka till varandra från balkongerna - Elsa Billgren (3/5)
→ Farväl, mitt kvinnofängelse - Karolina Ramqvist (4/5)