21 boktips för dig som vill läsa mer.

Nu så här i januari är det som bekant nyårslöftenas tid - med det nya året kommer en känsla av att man kan starta om, ta nya tag, bryta sina dåliga vanor och lägga sig till med nya, bättre sådana. Ett nyårslöfte (eller mål som det nu så käckt heter) som ganska många verkar ha är att man vill läsa mer - och det förstår jag! Jag har alltid varit en bokmal och att läsa är min absolut bästa syssla, hands down. Så idag tänkte jag tipsa om ett gäng böcker som passar bra för den som kanske just vill läsa mer i år.

För övrigt ser jag det så här: läslusten är lite som en muskel. Har man inte tränat den på länge så är det nog inte en särskilt god idé att direkt ge sig på att läsa Krig och fred, utan man kanske i stället mjukstartar med något "lättare". Och obs - att läsa något är alltid bättre än att läsa inget. Alldeles oavsett om detta något är Fifty Shades of Grey eller Svetlana Aleksijevitj. Läs det som du tycker om och skit i vad alla andra tycker. Med det sagt: boktips!!

Boktips för dig som vill läsa mer

1. Spänningsromaner:

De senaste åren känns det som att den här typen av böcker blivit väldigt trendiga (kanske främst efter det att Gone Girl kom ut). Alltså, romaner med spännande handling (+ ofta ganska osympatiska karaktärer) och med en oväntad plot twist på slutet. Jag gillar spänningsromaner! De är spännande (duh...) och går ofta snabbt att ta sig igenom.
Ex. Gone Girl eller Dark Places av Gillian Flynn, The Girl on the Train av Paula Hawkins, You av Caroline Kepnes.

2. Deckare:

Jag lyssnar en del på deckare som ljudböcker, och tycker det är ett ganska enkelt sätt att ~tillgodogöra mig~ böcker jag kanske inte hade läst i vanliga fall. Deckare har väl i allmänhet inte det bästa ryktet, kanske för att det ses på som fulkultur, semesterlitteratur, skräp som står vid kassan på Ica. Och ja, visst - det finns många deckare som är dåliga - men långtifrån alla är det. Särskilt många skrivna av nordiska författare tycker jag är både spännande och välskrivna. Plus att ju fler man läser, desto bättre blir man på att gissa plot twists = kan briljera med sina skills vid tillfälle.
Ex. Opcop-serien av Arne Dahl (har skrivit om del ett HÄR och del två HÄR), Sebastian Bergman-serien av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt (det är för övrigt Hans Rosenfeldt som skrivit manus till Bron) och Joona Linna-serien av Lars Kepler.

Boktips för dig som vill läsa mer

3. NOVELLER:

Om det kanske kan verka överväldigande att ge sig på en riktig tegelsten, kan ju en lösning vara att i stället ta sig an en novell (eller en samling noveller)! Älskar noveller, kanske särskilt Jonas Karlssons!!
Ex. No One Belongs Here More Than You av Miranda July, Spelreglerna eller Det andra målet av Jonas Karlsson, This Is How You Lose Her av Junot Díaz, Brott / Skuld av Ferdinand von Schirach och Viral: Stories av Emily Mitchell. Plus det mesta från Novellix, obviously!

4. Essäsamlingar:

Samma som med novellerna - jag tror det kan vara ganska lätt att plocka upp en essäsamling/memoar/what have you. Man kan läsa ett eller ett par kapitel i taget utan att tappa fokus, vilket kan vara skönt om läslusten inte riktigt finns där.
Ex. Yes Please av Amy Poehler, Not That Kind of Girl av Lena Dunham, Bossypants av Tina Fey och Bad Feminist av Roxane Gay.

5. Young adult:

Okeej jag läser inte längre YA-böcker pga känner att jag är lite ~over it~ MEN de är ju onekligen skrivna för att vara både engagerande och lättlästa. Tror det är lite samma som med deckare: en del är riktigt bra, medan andra uppenbarligen är skrivna av vuxna som försöker ~förstå ungdomar~ haha.
Ex. Hunger Games-serien av Suzanne Collins, Cirkeln-serien av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren (de räknas väl?!) och det mesta av John Green (har inte läst något av honom själv, men alla verkar älska honom).

 

Vill ni ha ännu fler boktips? Kolla in kategorin 'Böcker'!

 

BÖCKERAlexandra4 Comments