Augustiböcker, del ett.

I augusti läste jag "bara" fyra böcker, men jag tänkte att jag ändå delar upp dem i två inlägg pga blir så himla långt annars. Okej? Okej.

august reads.

Flickvännen - Karolina Ramqvist
Jag skrev ju lite grann om Flickvännen i det här inlägget, men jaja - nu skriver jag om den igen. Vi får följa Karin, en ung kvinna som är tillsammans med en grovt kriminell man, John. Han har köpt henne ett stort, lyxigt hus där hon tillbringar i princip all sin tid och när John är ute på ett "jobb" måste Karin stanna hemma. Helst ska hon inte ens prata med sina vänner. Så hon driver runt i huset och tänker mycket på sin tillvaro. Städar köket femtioelva gånger, går på korta promenader med hunden, längtar efter John. Boken utspelar sig (som jag har förstått det i alla fall) under en enda dag, och den tristess och oro som Karin upplever blir genast påtaglig.

Jag läste Karolina Ramqvists Alltings början för två (?) år sedan och tyckte väldigt mycket om den. Kanske var det därför jag hade höga förhoppningar även på Flickvännen, och kanske var det därför jag blev så besviken. Jag tyckte Flickvännen kändes både trovärdig och ärlig, men det räckte ändå inte hela vägen fram. Jag har dock sett lite blandade recensioner, så jag tror absolut att andra kanske kan tycka om den mer än vad jag gjorde. Flickvännen fick som sagt 2,5 i genomsnittsbetyg av bokklubben, men trots det så fanns det en hel del att diskutera. Så den var väl egentligen inte dålig per se, men heller inte riktigt min grej. Plus för fint omslag!

Meningen med hela skiten - Nina Åkestam
Den här boken har jag läst mycket om i diverse bloggar och när både Sara och Johan läste den när vi var i Italien i somras så passade jag på att låna den. Meningen med hela skiten tar sin utgångspunkt i en dag när Nina Åkestam står framför ett apoteksfönster och gråter. I handen håller hon ett recept på anti-depressiva. Hon är utbränd, deprimerad - hon har kraschat. Meningen med hela skiten handlar om vad som låg bakom kraschen, hur Åkestam tog sig tillbaka och i största allmänhet om en generation som helt enkelt inte får ihop sina arbetsliv. Det är väl ungefär lika delar självhjälpsbok som livsskildring, skulle jag säga.

Det här var en relativt kort och ganska lättläst bok full med handfasta tips för den som känner sig lite vilsen, inte bara i karriären utan även i livet i stort. Jag kunde ibland känna att det var lite svårt att relatera eftersom jag aldrig har haft ett heltidsjobb MEN kunde å andra sidan verkligen känna igen mig i andra delar, till exempel det här i att vilja vara alla till lags och att ständigt vara inne i hela duktig flicka-grejen. Jag gillade för övrigt också att Åkestam satte saker i sin kontext och knöt an till olika maktstrukturer som finns i samhället. Allt som allt gillade jag alltså Meningen med hela skiten och den fick 3/5 av mig på Goodreads! Slut på boktips för den här gången :)))