Juliböcker, del ett.

Som jag nämnde i det här inlägget hann jag läsa sex böcker under den dryga månad jag var ute på vift i Europa (räknas det som att vara "på vift" om man bara har varit på två ställen, förresten??). En av dem var Half of a Yellow Sun som jag ju bloggade om ganska nyligen, men jag tänkte att det var dags att ta mig an de böcker som blev lästa i juli. Först ut är två gamla böcker i nya upplagor:

july reads.

Den allvarsamma leken - Hjalmar Söderberg
Full disclosure: jag är helt urusel på att läsa klassiker. Jag tänker alltid att jag ska göra det någon gång "när jag har tid", men eftersom jag är en very busy law student så är det sällan jag faktiskt har den tiden jag skulle vilja ha. Jag har nog också någon idé om att det är jobbigare/mer tidskrävande att läsa klassiker, vilket väl stämmer till viss del, men jag tror ändå mest att det är ursäkter från mitt håll, haha. Men nu så: nu har jag läst min första klassiker på riktigt länge, nämligen Den allvarsamma leken!

Boken utspelar sig i Stockholm runt förra sekelskiftet (för övrigt så coolt att läsa om min hemstad hundra år innan jag ens var född!!) och handlar om Arvid och Lydia. De träffas när de båda är unga twenty-somethings och har en kortvarig fling över en sommar, som tar slut främst för att Arvid inte vill stadga sig. De glömmer dock aldrig riktigt bort varandra, och tio år senare stöter de av en slump på varandra igen. De båda är nu gifta på varsitt håll, men ingen av dem är egentligen särskilt lyckliga. De inleder återigen en kärleksrelation som kommer att få oanade konsekvenser. Den allvarsamma leken har som sagt mer än 100 år på nacken nu, men jag blev ändå förvånad över hur modern den var. Arvids kollegor slänger sig med engelska uttryck som "all right" och flera karaktärer pratar med överraskande lätthet om att skilja sig. Jag vet inte om det kanske snarare beror på att Hjalmar Söderberg låg i framkant och själv var fett modern, än att det här var verkligheten för gemene man, men oavsett så tyckte jag om det! Den allvarsamma leken var ändå relativt lättläst, så om man vill mjukstarta sitt klassikerläsande (japp, det är ett ord nu) så tycker jag att det här är en bra bok att börja med!

The Talented Mr. Ripley - Patricia Highsmith
Filmatiseringen av The Talented Mr. Ripley är typ en av mina favoritfilmer, men det var inte förrän nu jag faktiskt tog mig tiden att läsa boken. Den handlar om Tom Ripley, en ung man i 50-talets New York som mest försörjer sig på småbedrägerier och så något ströjobb här och var. En dag springer han på pappan till en bekant, Dickie, som lever drömlivet i Italien (dvs. solar, badar och målar lite fula tavlor). Pappan vill att sonen ska börja jobba på familjefirman i stället för att glassa runt och spendera föräldrarnas pengar. Därför erbjuder han Tom en resa till Italien + en generös summa pengar för att han ska åka dit och övertala Dickie att komma hem. Tom går med på det eftersom han ändå vill komma ifrån New York (och sina fordringsägare), men ju mer tid han tillbringar med Dickie, desto mer besatt blir han av att få leva Dickies liv. Det hela leder till en ohållbar situation som till slut kulminerar under en utflykt till San Remo.

Jag förstår såklart att mina åsikter påverkas av att jag hade sett filmen ca femtioelva gånger innan jag läste boken MEN.... jag tycker nog nästan att filmen är snäppet bättre än boken. Kanske har det också delvis att göra med att boken är ganska kort (knappt 250 sidor) och dessutom ganska sparsmakad, så filmen "måste" nästan fylla ut både karaktärerna och handlingen för att det överhuvudtaget ska hända något. Men oavsett tyckte jag det var en spännande bok - jag menar, oavsett hur bra en filmatisering är så är det ju aldrig exakt samma som i boken. Det finns tre uppföljare till The Talented Mr. Ripley och de kanske inte är högst upp på min läslista, men jag kan nog tänka mig att läsa dem någon gång i framtiden.

Ni då - har ni läst något bra på sistone?