Juniböcker, del två.

Okej, jag är uppenbarligen för upptagen med att läsa nya böcker för att hinna med att skriva om de jag redan läst!! Men nu har jag i alla fall (något pliktskyldigt) äntligen lyckats ta en crappy bild + skrivit ihop lite ~*åsikter*~. Del ett hittar ni förresten HÄR.

june reads.

Half of a Yellow Sun - Chimamanda Ngozi Adichie
Precis som för en fyra, fem år sedan när alla i bloggvärlden älskade Haruki Murakami verkar varenda kotte just nu vara begeistrad med Chimamanda Ngozi Adichie. Det är ju inte så konstigt (pga hon är amazing), och jag ska inte låtsas om att jag på något sätt är annorlunda :))) Jag läste ju Americanah förra sommaren och Purple Hibiscus tidigare i år (och skrev om det i det här respektive det här inlägget) - och nu har jag alltså även läst Half of a Yellow Sun.

Kan säga detta right off the bat: jag tyckte definitivt Half of a Yellow Sun var bättre än Purple Hibiscus (men typ lika bra som Americanah). Den utspelar sig i Nigeria under 60-talet, med fokus på nigerianska inbördeskriget/Biafrakriget 1967-1970. Boken handlar främst om tre olika personer: Ugwu (house boy hos en professor i universitetsstaden Nsukka), Olanna (professorns älskarinna) samt Richard (en engelsman som lever tillsammans med Olannas tvillingsyster). Chimamanda Ngozi Adichies språk är som alltid fantastiskt och jag ville liksom inte lämna hennes värld. Det var sorgligt och vackert och spännande. Dessutom intressant eftersom jag personligen inte hade någon koll alls på Biafrakriget eller bakgrunden till det. LÄS DEN HÄR BOKEN, OKEJ? Såg förresten att Half of a Yellow Sun filmatiserats  med bl.a. Chiwetel Ejiofor och Thandie Newton i huvudrollerna, ska nog ta och kolla på den snart!

We Should All Be Feminists - Chimamanda Ngozi Adichie
Okej, det här räknas kanske inte som en bok eftersom det egentligen bara är en printed version av Adichies TED-talk med samma namn. Hon är såååå braaaa, herregud. Ifall ni av någon anledning hade missat det är det ju förresten det TED-talket som samplas i Beyoncés ***Flawless :') We Should All Be Feminists är i alla fall en kort liten bok (typ i samma format som en Novellix-novell) på knappt 50 sidor som på ett enkelt och faktiskt ganska roligt sätt förklarar feminism och varför det är något bra och nödvändigt.