Filmtips, tema: mindfuck.

Woho, fler filmtips - det vet jag att ni gillar (i alla fall sett till antal hjärtan och typ likes på Bloglovin, not so much på kommentarer.....)!! Den här gången blir den gemensamma nämnaren att alla filmer är mer eller mindre mindfuckiga. Alltså: filmer som får en att utbrista "Va? Nej men vänta.... VA?!" eller typ "Jahaaaa, nu fattar jag.... Eller?!" i slutet. Ofta superspännade, men ganska svåra att förstå (tycker jag, i alla fall). Filmerna nedan är i alla fall de jag har sett (eller sett om) relativt nyligen och gillat. Men så finns det ju rätt många liknande filmer - tipsa gärna om ni har koll på några som är bra! ♡ Av förklarliga skäl har jag inte skrivit så mycket om varje film, så ni kan ju kolla på trailers om ni vill veta mer eller helt enkelt lita på att jag vet vad jag snackar om ;)))

Filmtips: Enemy
Filmtips: Enemy
Filmtips: Enemy

Enemy
Universitetsläraren Adam slökollar på en film en kväll och av en slump får han syn på en skådespelare som ser exakt ut som honom själv. Han utvecklar sakta ett slags besatthet med att få reda på vem den här skådespelaren är och vad det är som egentligen händer. Förväntade mig inte att Enemy skulle vara så "konstig" som den faktiskt var, så jag var inte helt 100% uppmärksam och hängde därför inte med på exakt allt som hände. Men tyckte ändå att den var riktigt bra! Finns på Netflix. Obs: har inte egentligen insett innan hur snygg Jake Gyllenhaal är?! Jaja, bättre sent än aldrig.

Triangle
Det här är nog den mest mindfuckiga filmen of the bunch - jag har sett den två gånger på kort tid och fattar ändå inte riktigt vad det är som händer, haha. Ett gäng vänner ger sig ut på en segeltur när det plötsligt blåser upp till storm. Deras lilla båt kapsejsar mitt ute på havet och de blir därför lättade när ett cruise ship dyker upp vid horisonten. Men väl ombord inser de att allt inte riktigt verkar stå rätt till..... Haha, så intetsägande beskrivning men den var faktiskt bra! Andra gången jag kollade på Triangle gjorde jag det tillsammans med Gaby, och hon sa att den var "väldigt bra" vilket ju är ett toppenbetyg från någon som är väldigt svårimponerad :))) Den har vissa "skräckiga" element, men skulle inte egentligen säga att det är en skräckfilm per se. Eller så har jag bara blivit luttrad av alla skräckfilmer jag sett på senare år, vet faktiskt inte.

Shutter Island
Martin Scorsese-rulle med Leonardo DiCaprio - dvs. den har väl inte undgått någon?? Hur som helst: två U.S. Marshals (vet inte ens vad det är, tbh?? Typ poliser??) undersöker ett försvinnande från ett mentalsjukhus beläget på en avlägsen ö mitt ute i havet. Fallet verkar till en början vara ganska straight forward, men efter ett tag börjar de ana att allt inte står rätt till (← verkligen mitt favvo-uttryck när det kommer till mindfuck-filmer, haha) på sjukhuset. Gillade särskilt slutet! Finns på Netflix.

Filmtips: Inception
Filmtips: Inception

Inception
Okej, behöver den här filmen ens någon förklaring? Vet ni vad - jag tänker helt enkelt copy pastea beskrivningen från IMDb: "A thief who steals corporate secrets through use of dream-sharing technology is given the inverse task of planting an idea into the mind of a CEO." Inception är dock den minst mindfuckiga filmen här, så ja... Nu vet ni var ribban ligger! Men om ni av någon anledning skulle ha missat Inception så får ni ta och se den nu, faktiskt. Plus för många snygga skådisar, mvh ytlig.

Primer
Ärligt talat: jag fattade inte den här filmen. Alltså, verkligen inte alls. Men folk verkar gilla den, så tänkte att jag kunde tipsa om den ändå :))) Ett gäng unga tech-entreprenörer som tidigare mest pysslat ihop små betydelselösa uppfinningar inser att de av en slump har uppfunnit en slags tidsmaskin. De förstår värdet av maskinen, men kämpar med vad de ska göra med den. Typ så. Jag tror verkligen att jag skulle gilla Primer om jag förstod den, så funderar på att se den igen någon gång snart. Jag tror att Primer finns på Netflix, men är inte helt hundra.

Identity
Tipsade om Identity för ett par månader sedan (nämligen i det här inlägget) så tänker helt enkelt klistra in det jag skrev då: "Ett kraftigt oväder gör att en grupp främlingar strandas på ett ödsligt motell någonstans i Nevadaöknen. De är alla på väg till olika ställen och det finns ingen koppling dem emellan. Under natten dröjer det inte länge innan gästerna dör, en efter en. Eftersom det är omöjligt att ta sig varken till eller från motellet måste det vara en av dem som ligger bakom det hela - ganska snart börjar de dock inse att allt inte riktigt är vad det ger sken av att vara. Jag tyckte Identity var spännande!! Nu är jag i och för sig notoriskt dåligt på att gissa plot twists men jag blev så överraskad av slutet. [...] Finns på Netflix, bra va?"

Coherence
Gillade verkligen den här filmen!! Lågbudget sci-fi om ett gäng vänner som träffas för att äta middag ihop samtidigt som en komet passerar Jorden. När  det plötsligt blir strömavbrott ger sig två av vännerna ut för att be om hjälp hos grannhuset, som fortfarande är helt upplyst. Det är då saker börjar... spåra ur, kan man väl säga. Förväntade mig inget särskilt av Coherence, men satt som på nålar en stor del av filmen!! Slutet var dessutom så, så bra. Tror nog den här är min favorit av filmerna i det här inlägget. Finns på Netflix!