Majböcker.

bad feminist.

Bad Feminist - Roxane Gay
Bad Feminist är en essäsamling om bl.a. feminism (obvi) som jag av en slump plockade upp på en bokhandel när jag var i San Francisco i höstas. Mitt intryck då var att boken handlade om vikten av att tillåtas vara en "dålig" feminist. Alltså, att det är viktigt - framför allt i dagens debattklimat/samhälle - att feminister (eller kanske kvinnor i allmänhet) inte avkrävs perfektion, utan i stället tillåts vara mänskliga, med allt vad det innebär. So far so good. MEN. Jag måste faktist säga att Bad Feminist inte riktigt mötte mina förväntningar.

Mitt största problem med den här boken är att den inte riktigt verkar ha en röd tråd - jag förstår inte riktigt vad det är Gay vill ha sagt. Hela "bad feminist"-grejen förpassas i princip till de två sista essäerna i boken - de övriga (runt 25, skulle jag gissa på) handlade framför allt om analyser av aktuella popkulturella fenomen. Och that's fine (själv diggar jag ju ofta smarta analyser av popkultur), men jag känner liksom inte att det är så boken framställer sig själv. Dessutom gick bad feminist-kapitlena typ ut på att Gay konstaterar att hon är en dålig feminist för att hon gillar hiphop och färgen rosa. Man ba..... okej..... Okej, låter väl way harsh nu, så jag vill bara säga att jag gillade ändå Bad Feminist. Men jag tror att det kan vara lite svårt att relatera till flertalet essäer om man inte har hängt helt i de senaste årens popkulturella snackisar (och Twitter-debatter). Men men. Jag känner kanske att Bad Feminist inte riktigt var min grej, men kan verkligen förstå att andra gillar den mer än vad jag gjorde.

Hatet - Maria Sveland
Till skillnad från Bad Feminist har Hatet en väldigt tydlig struktur och en väldigt tydlig "story". Hatet handlar om antifeminism och om det hat som kvinnor i allmänhet och feminister i synnerhet utsätts för. Bokens tar sin utgångspunkt i ett hatbrev som Maria Sveland får hem, där hon blir hotad till livet. Först lever hon i konstant rädsla, men till slut bestämmer hon sig för att helt enkelt kartlägga antifeminismen som rörelse och hur den växt de senaste åren. Hatet handlar om den feministiska backlash som vi har levt i sedan mitten av 00-talet ungefär, vilket gjorde att det tidvis var ganska deppigt att läsa, men jag skulle också säga att inget i boken egentligen kom som en överraskning för mig.

MEN här tror jag det skiljer sig åt väldigt mycket från person till person (något vi också pratade om i bokklubben när vi hade läst den). Jag personligen har hängt en del i diverse feministiska rum på nätet de senaste åren och har därför ganska bra koll på hur *debatten* har sett ut. Det är ärligt talat dränerande, att ständigt vara inne i det där - även om det också finns mycket styrka att hämta i den feministiska gemenskapen. Andra har inte samma erfarenheter och därför tror jag att Hatet kan bli en ögonöppnare för många. Jag gillade verkligen Floras inlägg om Hatet, så *tips* om ni vill läsa lite mer utförligt om boken.

LJUDBÖCKER:
→ Nyckeln - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren (samma som med Eld förra månaden, har mer "slölyssnat" på den här)
→ Gift med djävulen - Ramona Fransson (4/5)

→ Mördarens apa - Jakob Wegelius (3/5)