Filmtips: om BFFs och osympatiska kvinnor.

Dags för månadens filmtips! Den här gången blev det bara två stycken pga tänkte att det var bättre att hålla sig till ett tema i stället för att tipsa om en massa filmer som liksom inte har något med varandra att göra. Så, temat för den här gången är: "filmer med starka kvinnliga karaktärer" som väl Netflixkategorin heter?? Fast, nä. De är kanske inte så starka ändå. De är komplicerade, roliga, tråkiga, osympatiska, snälla, elaka, svaga. Precis som de flesta av oss, alltså. Nåja, nog om det. Här kommer tipsen:

Filmtips: Life Partners
Filmtips: Life Partners

Life Partners (2014)

Jag gillade den här filmen så mycket!! Den handlar om Paige (Gillian Jacobs) och Sasha (Leighton Meester) som är BFFs. Alltså, verkligen bästa, bästa kompisar. De närmar sig trettio, men har fortfarande regelbundna sleepovers där de klunkar rosévin och hängivet kollar på America's Next Top Model. De går på Tinder-dejter som för det mesta är sugiga - tills den dag då Paige av en slump träffar en kille som inte är totalt hopplös. Han fattar inte Top Model och tycker om att citera snubbiga filmer vid opassande tillfällen, men ändå. I takt med att Paiges förhållande till Tim (Adam Brody) blir mer seriöst, blir hennes vänskap med Sasha lidande. Kvällar som tidigare ägnades åt sleepovers och Top Model ägnas nu åt att se The Big Lebowski med Tim. Att de dessutom är på helt olika platser karriärmässigt (Paige är miljörättsjurist, Sasha en struggling musician som extrajobbar som receptionist) leder till att de båda ifrågasätter vart de är på väg i livet - och om de ens har något gemensamt längre.

Det kanske låter lite som en typisk film där två brudar tjafsar på grund av en kille, men det är verkligen inte så, jag lovar. Tim är ju världens biroll och jag tyckte snarare det var en fin skildring av kvinnlig vänskap - som dessutom var realistisk. Jag kunde verkligen känna igen mig i hur en vänskap kan förändras totalt när någon skaffar pojkvän :( Jag gillade också att Paige och Sasha liksom slits mellan viljan att "växa upp" och stadga sig och viljan att fortfarande vara ung och helt utan ansvar pga kunde känns igen mig i det också, lol. För övrigt: så cute att Leighton Meester och Adam Brody spelar mot varandra i den här filmen eftersom de är gifta irl!! :')

Filmtips: Young Adult

Young Adult (2011)

Den andra filmen fanns omnämnd i boken jag läser just nu (en essäsamling om bl.a. feminism, Bad Feminist) och jag tyckte den lät bra, så jag var helt enkelt tvungen att pausa i läsningen och kolla på den. Essän där den diskuterades, Not Here to Make Friends (den finns att läsa HÄR, vilket jag definitivt tycker att ni ska göra) handlar om vikten av att kvinnliga karaktärer tillåts vara unlikable. Osympatiska, otrevliga, dåliga förebilder. Mänskliga.

Och Mavis Gary, huvudpersonen i Young Adult, är så himla osympatisk. Det finns i princip ingenting med henne som är likable. Mavis närmar sig 40, är nyligen frånskild och spökskriver en serie ungdomsböcker (tänk Sweet Valley High). När hon en dag får ett mejl om att hennes high school sweetheart blivit pappa bestämmer hon sig för att återvända till småstaden hon växte upp i för att försöka få tillbaka honom. Alltså, den här filmen var rolig. Men den var också sorglig och deppig. Mavis var en mean girl i high school och är på många sätt fortfarande kvar där - liksom fast i dåtiden. Filmens tagline är "Everyone gets old. Not everyone grows up" och det beskriver den till ca 200 %.