Marsböcker.

Mars blev visst en riktig läsmånad för mig! Fick frågan för ett tag sen om hur jag egentligen hinner läsa så mycket och om jag har några tips för att hålla uppe läsandet när man till exempel läser mycket i plugget (som ju jag gör). Och alltså, jag tror nog inte att jag alltid läser lika mycket som det verkar. Just eftersom mina studier till stor del går ut på att läsa läsa läsa så är det första jag gör när jag kommer hem från skolan inte att plocka upp en bok. Mitt sätt att slappna av blir i stället att glo på nån serie eller slösurfa (eller båda samtidigt) för att få lite omväxling från svårtydda lagbestämmelser och invecklade juridiska resonemang.

Nuförtiden läser jag mest på kvällarna, innan jag ska sova. Jag tror att man kanske till viss del får tvinga sig själv att läsa - att ta den tiden då man vanligtvis skrollar genom diverse flöden i mobilen och liksom konvertera den till läs-tid i stället. Och så tror jag det kan vara bra att sätta upp tydliga mål för sig själv. 2012 var ett riktigt dåligt läsår för mig, så 2013 hade jag som mål att "bara" läsa en bok i månaden, lite för att mjukstarta mitt läsande igen. Ett annat mini-tips är ju förresten att lyssna på ljudböcker! Det blir ju ett sätt att tillgodogöra sig böcker utan att faktiskt, tja... läsa dem.

march reads.

march reads.

Ru - Kim Thúy
Vår femte bokklubbsbok! En vacker liten bok på knappt 200 sidor om en flykt från ett land som står i lågor. Den skildrar en flickas uppväxt och de kulturkrockar som uppstår i mötet mellan Vietnam och Kanada i korta, fragmentariska avsnitt. Språket var vackert och hjärtskärande på samma gång, vilket jag gillade. Jag uppskattade även beskrivningarna av berättarens familj och då särskilt hennes kvinnliga släktingar - så fint! Jag tror nog att jag personligen har lite svårt för när det blir alltför fragmentariskt och brukar i stället uppskatta böcker som är mer... traditionella. Så jag älskade inte Ru förbehållningslöst MEN som sagt: språket var ändå så sjukt vackert, vilket för mig är väldigt viktigt. Även: döfint omslag ju?? Av mig fick den 4/5 i betyg och det samlade bokklubbsbetyget blev 3,2/5 (det vill säga samma som vår första bokklubbsbok, Sommaren utan män).

The Island of Dr. Moreau - H.G. Wells
Den här boken har jag haft på min läslista ganska länge, så när jag hittade ett tummat ex från 60-talet hemma hos min farmor och farfar passade jag på att låna hem den. Boken handlar om Edward Prendick, som blir upplockad av ett fartyg efter att hans skepp förlist. Ombord stöter han på en man som är på väg till en obefolkad ö mitt i havet. Prendick hänger med, och väl framme får han möta den ökända vetenskapsmannen Dr. Moreau. Och här vet jag faktiskt inte om jag ska beskriva mer. Jag hade lite koll på handlingen och blev därför inte så överraskad av alla twists, men jag vill liksom inte avslöja för mycket eftersom jag tror det kan bli mycket mer spännande om man inte alls vet vad som kommer hända. Suffice it to say: det pågår lite mystiska experiment på ön. Jag gillade den här boken, att det var lite i gränslandet mellan sci-fi och skräck och att stämningen var ganska creepy boken igenom. Älskade det här citatet, tycker det liksom illustrerar själva känslan i boken väldigt väl:

 

The thicket about me became altered to my imagination. Every shadow became something more than a shadow - became an ambush; every rustle became a threat. Invisible things seemed watching me. I resolved to go back to the enclosure on the beach. I suddenly turned away and thrust myself violently, possibly even frantically, through the bushes, anxious to get a clear space about me again.

 
march reads.

Purple Hibiscus - Chimamanda Ngozi Adichie
Och så vår sjätte bokklubbsbok! Boken handlar om femtonåriga Kambili och hennes familj. Hennes pappa är en mycket respekterad man i deras samhälle, som bland annat donerar mycket pengar till kyrkan. Han är strängt katolsk och tycker att hans sätt att se på religion är det enda rätta. Det ingen vet är att han bakom stängda dörrar misshandlar sin fru och sina barn, både fysiskt och psykiskt. Efter att Kambili och hennes bror Jaja får möjligheten att tillbringa lite tid med sin faster och hennes barn förändras deras liv drastiskt och en händelsekedja inleds som påverkar alla i deras omgivning.

Jag läste ju Chimamanda Ngozi Adichies Americanah förra året (och skrev om den i det här inlägget) och jag vet inte om det kanske påverkade mina förväntningar lite...? Jag gillade liksom Purple Hibiscus, men inte lika mycket som Americanah, och för mig var det först i slutet som Purple Hibiscus verkligen blev riktigt bra. Men som alltid: Adichies språk är amazing och karaktärerna var fina men samtidigt komplexa. Jag gillade också att det kändes som en realistisk skildring av hur det är att leva med någon som är abusive. Kambili älskar verkligen sin pappa, trots de hemska saker han utsätter henne för.

LJUDBÖCKER:
→ Dead Man's Folly - Agatha Christie (2/5)
→ The Body In The Library - Agatha Christie (2/5)

→ Lärjungen - Hans Rosenfeldt & Michael Hjort (3/5)