Filmtips för påskhelgen.

Påskhelg = utmärkt anledning att kolla på film, amirite? (Obs dock inte för mig för jag har tenta i processrätt om prick en vecka!!!) För en gångs skull har jag faktiskt sett en hel del bra filmer! I stället för att bara plöja B-skräckisar, liksom. Så här kommer en hel drös med filmtips!! Nästan alla finns på Netflix, så ni vet.

Filmtips: Concussion
Filmtips: Concussion
Filmtips: Concussion
Filmtips: Concussion

Concussion (2013)
Abby lever med sin fru och deras två barn i en fin villa i en förort till Manhattan och har ett till synes ganska perfekt liv. Efter att hon en dag får en hjärnskakning får hon ett smärre sammanbrott och känner att NÄ, nu får det faktiskt vara nog. Abby orkar inte längre vara en perfekt hemmafru som inte gör så mycket annat om dagarna än att gå på spinningpass och vika tvätt - så hon bestämmer sig för att börja prostituera sig. Det blir ett sätt för henne att ta kontroll över sitt liv och den skenande tristess som hon känner sig fångad i. Jag tyckte om den här filmen, trots att den fått blandade/dåliga recensioner. Visst, den var väl inte den bästa filmen jag någonsin har sett, men tyckte ändå den gestaltade Abbys ångest/personliga kris på ett lågmält men samtidigt vackert sätt. Dessutom snyggt filmad + riktigt bra skådespeleri!

Fargo (1996)
Okej, det här är väl något av en klassiker som jag helt enkelt inte har sett förrän nu. Det hela börjar med att bilförsäljaren Jerry Lundegaard har ont om pengar och då kommer på den briljanta idén att han ska låtsas kidnappa sin egen fru, för att sedan få ut en saftig lösensumma av hennes superrika pappa. Han anlitar därför två yrkeskriminella som ska utföra själva "kidnappningen". Jättebra idé, eller hur?! Samtidigt får man följa en polis som utreder en serie mord som har skett i trakten. Jag har i och för sig bara sett en annan film av bröderna Coen, men kände ändå igen själva berättandet och att allt liksom går åt helvete h e l a tiden. Så många absurda situationer att jag nervösskrattade mig igenom halva filmen för att det var så jobbigt. Älskade förresten alla gulliga Minnesota-dialekter <33 Förra året kom förresten en tv-serie med samma namn, som delvis är baserad på filmen med bl.a. Martin Freeman och Billy Bob Thornton - blev så pepp på att se den nu!!

Filmtips: Dans la maison

Dans la maison (2012)
Kommer inte ihåg vad den här filmen heter på svenska, typ Bakom stängda dörrar eller något? Jaja. Franskläraren Germain är mest bitter och missnöjd med sina elever. Han tycker att ingen anstränger sig tillräckligt och ingen har koll på klassisk fransk litteratur och så vidare. Typiska "dagens ungdom"-resonemang, liksom. Men en av hans elever - Claude - sticker ut bland mängden när han börjar lämna in mycket vackra och välskrivna texter på Germains lektioner. Germain inser att texterna handlar om Claudes kompis och hans familj - och då särskilt kompisens mamma. Germain tycker det Claude gör känns fel och typ lite creepy, men kan samtidigt inte låta bli att tycka att texterna är så pass bra att han helt enkelt måste få veta vad som kommer hända härnäst. Och det ville jag också!! Det var spännande men också väldigt roligt att få se hur allting utvecklade sig. Älskade särskilt scenerna när Germain diskuterar Claudes texter med sin fru. Själva lärar-/elevförhållandet påminde mig förresten en del om det i Die Welle (som ju är så bra!!). Tyckte i och för sig att slutet var väldigt konstigt, men resten av filmen var riktigt bra.

The Scapegoat (2012)
Okej, den här filmen var lite cheesy, men tyckte den var helt okej. Såå, jag tipsar om den ändå!! Filmen utspelar sig i England på 1950-talet och handlar om två män som av en händelse springer på varandra på en pub. De båda blir chockade av mötet - de ser nämligen exakt likadana ut. Alltså, tvilling-lika. Den ena, John, är en helt vanlig snubbe som inte har så mycket pengar. Den andra, Johnny (jag vet....), är superrik och ganska så odräglig. De tar ett par glas tillsammans och när John vaknar nästa dag har Johnny stuckit med hans saker. Så John bestämmer sig helt enkelt för att pröva på Johnnys liv ett litet tag - han verkar ju vara väldigt framgångsrik och bor på en herrgård och har en fin familj. Men efter ett tag inser John att Johnnys tillvaro inte riktigt varit så lyxig och trasselfri som han först trodde. Som sagt, lite cheesy och kanske inte alldeles realistiskt. Kollar inte på Downton Abbey själv men kan tänka mig att det är lite samma miljöer osv., så då kanske man gillar den slightly mer än vad jag gjorde?

Filmtips: Compliance

Compliance (2012)
Den här filmen var. så. obehaglig. Kan nästan inte alls beskriva den ordentligt utan att spoila precis allting, men det hela börjar med att en man som utger sig för att vara polis ringer till en snabbmatsrestaurang och anklagar en av de anställda för att ha stulit pengar ur en kvinnas väska. Den anställda, Becky, tas in på chefens kontor för ett samtal och väldigt snabbt eskalerar allt innan det till slut bara spårar ut totalt. Filmen handlar mycket om psykologi och mänskligt agerande i pressade situationer, men också lite om civilkurage och om unga människors utsatthet på arbetsmarknaden. Det sjukaste är att det här har hänt på riktigt (obs spoiler alert)?! Alltså i princip word for word i vissa delar av filmen. Som sagt: så obehaglig och så bra. Se den.

It Follows (2014)
Okej, jag erkänner: det här är en skräckfilm. Efter ett one night stand känner sig en ung kvinna, Jay, förföljd av något slags övernaturlig varelse. Jay och hennes vänner försöker desperat hitta ett sätt att undgå den fara som kan lura bakom varje hörn. Älskar skräckfilmer där ungdomar ska *lösa problem* utan att be om hjälp från vuxna <3 Jag gillade också att man liksom inte fick någon förklaring till vad det var som egentligen förföljde Jay - jag tyckte det gav en tvetydighet till hela filmen som var fin. Och alltså, den var inte såå läskig ändå: det värsta tyckte jag var atmosfären och att den var sjukt tense. Lite mer som äldre skräckfilmer, utan ett onödigt användande av jump scares, som ju är mer av en modern företeelse. I alla fall så var den sjukt snyggt filmad och med ett riktigt, riktigt bra soundtrack (som ju är en så viktig komponent i just skräckfilmer). Den här recensionen i Nöjesguiden är SÅ BRA. Älskar sista meningen extra mycket: "troligtvis den bästa amerikanska tonårsskräckisen sedan Scream" <333

Filmtips: Whip It
Filmtips: Whip It

Whip It (2009)
Åhh vad jag älskade den här filmen <3 Sjuttonåriga Bliss bor i en småstad i Texas med sin familj. Hennes mamma har stora förhoppningar för Bliss och vill mest att hon ska vara med i så många beauty pageants som möjligt. Bliss går med på det för att inte göra sin mamma besviken, men är inte egentligen särskilt intresserad. Av en händelse hittar hon en dag en affisch för ett roller derby-lag och åker för att kolla på en match med sin bästis. Bliss blir helt förtrollad av sporten och bestämmer sig för att gå med i ett lag - trots att man egentligen måste var över 21. Så får man följa Bliss: när hon och hennes roller derby-lag spelar matcher mot rivaliserande lag, när hon försöker leva upp till sin familjs förväntningar, när hon blir kär, när hon försöker jonglera jobb, vänner, skola och roller derby på en och samma gång. Gillade att den hade en high school-film vibe utan att det är en high school-film. Så många grymma skådisar, förresten!! Ellen Page <3 Alia Shawkat <3 Kristen Wiig <3 Juliette Lewis <3 Älskade förresten också Jimmy Fallon som sleazy kommentator, haha. Mm, njöt så mycket av den här filmen - se den om ni inte har gjort det redan!!

Unga Sophie Bell (2014)
Det känns som att jag har läst om Unga Sophie Bell i bloggar forever, men såg den inte förrän ganska nyligen - och jag gillade den verkligen. Alice och Sophie har precis tagit studenten och drömmer om att flytta till Berlin tillsammans. De är bästa vänner och varandras allt - ingen annan förstår dem. Alice vill sticka direkt efter studenten, men Sophie vill gärna vänta lite. Varför stressa, liksom? De bråkar om det och plötsligt en dag är Alice borta. Stack hon till Berlin utan Sophie - eller vad är det egentligen som har hänt henne? Jag kände igen mig så, så mycket i den destruktiva tonårsvänskapen mellan Alice och Sophie, hur snabbt allt kan gå fel. Hur skört allt är. Älskade också själva scenografin + tyckte skådespelarinsatserna var riktigt bra.

Slut på filmtips för den här gången!! Har ni sett några bra filmer på sistone?