Böckerna jag läste 2015.

Jag har ju nämnt att jag inte tänkte göra någon klassisk årssammanfattning, men ville ändå sammanfatta året på något vis och slängde därför ihop den här listan för att kunna summera bokåret 2015. Hade först tänkt sammanfatta årets resor också, men har inte rest  himla mycket i år, så om man vill kan man ju kolla in kategorin 'Resor' i stället. Hur som helst - vad har ni läst i år? Tell me!

PicMonkey Collage.jpg

HUR MÅNGA BÖCKER HAR DU LÄST I ÅR?
Allt som allt blev det 68 böcker i år! 31 helt vanliga, 34 ljudböcker och 5 Novellix-noveller (varav två var ljudböcker... ljudnoveller?). Enligt Goodreads är det nästan 21 000 sidor, men tror den räknar in sidantal på vissa av ljudböckerna också, så det blir nog lite missvisande.

HUR MÅNGA AV BÖCKERNA VAR PÅ SVENSKA RESPEKTIVE ENGELSKA?
46 böcker på svenska och 21 på engelska! Trodde faktiskt att jag hade läst fler engelska böcker i år, men tydligen inte. Side note: blir ofta förvånad över att väldigt få faktiskt läser på engelska. Så fort jag läser en engelsk bok så får jag kommentarer om att det "är så imponerande" och jag ba "mhm, säger du det....." Äsch, jag vet inte - ibland känns det som att svenskar har någon självbild om att vi alla är så himla bra på engelska och koketterar gärna med det utan att kanske alltid ha täckning för det ¯\_(ツ)_/¯

VILKEN VAR DEN BÄSTA BOKEN?
Kan inte välja en, men I Know Why The Caged Bird Sings av Maya Angelou, Viral: Stories av Emily Mitchell, Half of a Yellow Sun av Chimamanda Ngozi Adichie, Captain Corelli's Mandolin av Louis de Bernieres, And Then There Were None av Agatha Christie och The Buddha In The Attic av Julie Otsuka har nog varit mina favoriter i år.

OCH DEN SÄMSTA?
Sofie Sarenbrants Visning pågår och Avdelning 73 var båda väldigt dåliga (frågan är då varför jag lyssnade på båda två och inte bara gav upp efter den första) och så lyssnade jag ju på ett par Dan Brown-böcker i början av året som inte direkt var några höjdare.

ÅRETS ÖVERRASKNING?
The Shock of the Fall av Nathan Filer, Mannen som slutade ljuga av Dan Josefsson och Färjan av Mats Strandberg var alla tre riktigt bra, trots att jag inte egentligen hade förväntat mig något särskilt.

ÅRETS BESVIKELSE?
Alltså... The Name of the Rose av Umberto Eco och Flickvännen av Karoline Ramqvist. Sorry not sorry.

VAD SER DU MEST FRAM EMOT ATT LÄSA 2016=
Har en liten bokhög på mitt nattduksbord som jag ser fram emot att sätta tänderna i, men kanske ser jag mest fram emot att läsa Men, Women, and Chain Saws av Carol Clover, Modern Romance av Aziz Ansari, The Goldfinch av Donna Tartt och The Luminaries av Eleanor Catton. Min att läsa-lista på Goodreads är just nu uppe i 185 böcker så..... ja. Det är inte direkt så att det finns brist på bra böcker att läsa, så att säga.