Milano, andra dagen: Nattvarden och art history memes.

milan, day two.

Hej kompisar! Hoppas att ni har haft en fin jul, oavsett om ni firat jättemycket eller inte alls. Jag tänkte som så att vi kunde ta en titt på hur den andra dagen i Milano såg ut! Den började med att vi, ganska tidigt på morgonen, slank in på ett kvarterscafé för en cappuccino och en croissant. Stående, naturligtvis. Men vi stannade inte länge, utan var tvungna att hasta vidare med kartan i högsta hugg.

milan, day two.

milan, day two.

Vi skulle nämligen hit!!! Till Santa Maria delle Grazie, där da Vincis Nattvarden finns målad på en vägg i ett litet kapell. Hade tidigare ingen aning om att den fanns i Milano, utan hittade det av en slump när jag hade tråkigt på jobbet och googlade "things to do in milan" typ. Det stod på flera ställen att man ofta måste boka flera månader i förväg, men vi lyckades norpa några sista minuten-biljetter. Och tur var väl det, det var sjukt häftigt! Man fick prick 15 minuter på sig att stå och glo (+ dra skämt om da Vinci-koden), sen var det dags för nästa grupp att vallas in.

milan, day two.

milan, day two.

milan, day two.

milan, day two.

Så efter bara en kvart var det dags för oss att gå vidare! Vi satte oss på ett fik i närheten som hette Panini Durini (obs det verkade vara en kedja) för att dricka ännu mer kaffe och planera dagen lite.

milan, day two.

Men efter x antal koppar cappuccino gick vi därifrån för att sightseea lite.

milan, day two.

milan, day two.

Vi hittade till exempel det här gamla slottet, Castello Sforzesco, där vi promenerade runt lite (älskar för övrigt Gabys not-awkward-at-all-pose här).

milan, day two.

I den före detta vallgraven bodde det katter!!! Här stannade jag upp och lutade mig långt, långt över kanten på muren och pep: "tittaaaa, det är en katt där nere!! Ååå, en till katt!! De leeekeeer, sååå guuulliiiga!!" tills mamma och Gaby tröttnade och drog med mig, vidare runt i slottsparken.

milan, day two.

Två fåntrattar <3<3<3

milan, day two.

milan, day two.

Det var så jäkla fint väder, lite kyligt men med strålande sol. Nästan mitt favvo-väder, tror jag.

milan, day two.

Väl inne på själva slottsgården hittade jag ännu fler katter att glo på!! Till exempel den här som satt och mumsade i sig klöver <3<3<3

milan, day two.

milan, day two.

milan, day two.

När vi hade fått nog av gulliga katter styrde vi stegen mot Pinacoteca di Brera, ett konstmuseum med främst italiensk renässanskonst. Sjukt vacker byggnad, och så väldigt häftig konst. Konstaterade nöjt att jag gärna hade velat ha konstverket på sista bilden hängande hemma hos mig, mvh cheerful.

Gaby är inte vidare förtjust i att gå på museum, men kom på att det ju blev roligare när man kunde snapa sina vänner egna versioner av art history memes. Fick kväva ett högljutt skratt när hon visade mig de här två, haha.

milan, day two.

När det blev dags för lunch letade vi reda på en liten trattoria vid namn Latteria - ett pyttelitet ställe med typ fyra bord där menyn ändras varje dag. Vi åt en så jäkla god pasta (mamma och Gaby åt lever till huvudrätt och jag ba nope, do not want) och trängdes med lyxiga locals. De enda andra turisterna där var ett engelskt par vid bordet bredvid som pratade hyfsad italienska och som såg i det närmaste upprörda ut när vi berättade att vi hade hittat restaurangen i vår guidebok. "Ohh nooo - now everyone will come here" och man ba mm, ni är ju här såatteh...... ¯\_(ツ)_/¯

milan, day two.

Jaja, sen gav vi oss ut på stan igen. Eller ja, "ut på stan" = började röra oss tillbaka mot hotellet typ. V.g. notera Gabys hand på den här bilden, förresten.

milan, day two.

milan, day two.

Genom gallerian och hela vägen hem, där vi som vanligt sov lite och kollade på film. Plus utnyttjade att vi hade ett badkar!! <333

milan, day two.

På kvällen klädde vi upp oss (okej, inte så mycket jag pga orkade verkligen inte......) och promenerade längre ner på gatan, till en lite finare restaurang där vi hade bokat bord tidigare samma dag. Vi åt ett riktigt skrovmål och insåg efteråt att middagen ändå hade kostat mindre än på Farang, en av våra favoritrestauranger i Stockholm. Visst, Milano är väl en ganska lyxig stad överlag, men som nordbo märker man nog inte av det på samma sätt som andra européer kanske gör. Hur som helst så hade vi en himla fin kväll med god pasta och prosecco där vi tjuvlyssnade på bordsgrannarnas konversationer. När vi var väldigt mätta och väldigt belåtna gick vi hem igen, där vi stupade i säng efter ytterligare en lång dag.