Septemberböcker.

september reads.

I Know Why The Caged Bird Sings - Maya Angelou
Det här var september månads bokklubbsbok och den var så, så bra. Det är den första i en rad av Maya Angelous självbiografier och handlar om hennes uppväxt i den amerikanska södern under 30- och 40-talen. Maya och hennes bror skickas till sin strängt religiösa farmor i Arkansas och vi får följa deras vardag när de jobbar i farmoderns affär och går i kyrkan och får uppleva såväl kärlek som djupa orättvisor och rasism. Jag förstår det som att I Know Why The Caged Bird Sings har varit (och till viss del fortfarande är) en s.k. banned book, kanske främst på grund av beskrivningen av den våldtäkt Maya utsätts för när hon fortfarande är väldigt liten (inte för att det var särdeles explicit beskrivet, men se det som en heads up om ni tycker sånt är jobbigt att läsa om). Jag tyckte definitivt det märktes att Angelou kanske framför allt var poet, eftersom språket genomgående var vackert och, tja...  poetiskt.

Obs om ni har läst I Know Why The Caged Bird Sings tycker jag ni ska lyssna på avsnittet av BBC:s World Book Club där Maya Angelou medverkar. Hon pratar framför allt om boken och sitt skrivande och jag tycker det gav ett fint djup till en redan fantastisk läsupplevelse. Jag gav I Know Why The Caged Bird Sings 5/5, men det genomsnittliga bokklubbsbetyget blev bara 3,1/5 (jag skyller på att vi var typ fyra personer som röstade den gången, så ni vet!!). Det här är definitivt en av de bästa böckerna jag har läst hittills i år - läs den nu på en gång!!

Viral: Stories - Emily Mitchell
Viral är en novellsamling som jag av en slump plockade upp när jag browsade den engelska rean på Hedengrens för ett tag sedan. Jag tyckte Mitchells sätt att skriva påminde en del om Jonas Karlssons i och med att novellerna kändes ganska vardagliga - men med en slags absurditet som känns ganska oväntad. I States: An Itinerary får vi en reseplan över ett drömlikt och mycket märkligt USA, där Louisiana är en myt och där man drabbas av Golden Fever om man stannar i Kalifornien för länge och i My Daughter and Her Spider vill en kvinna muntra upp sin dotter genom att köpa ett robot-husdjur, men blir förfärad när dottern vill ha en gigantisk robotspindel. Jag grät när jag läste Lucille's House och skrattade högt på tunnelbanan när jag läste Guided Mediation. Jag tyckte om den här boken så väldigt mycket och tycker absolut ni ska läsa den. Punkt slut.

Plus: jag läste också Blindbock av Arne Dahl (tänker att det inte är så kul att läsa deckar-reviews, haha) och två Novellix-noveller: Ingenting av Jonas Karlsson och Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån av Amanda Svensson.