Filmtips: halloween edition.

You guys, snart är det Halloween och därför tänkte jag ta och tipsa om 13 skräckfilmer (get it?? 13 - otursnummer - Halloween??) man kan ta tillfället i akt och se. Men obs, först en disclaimer. Typ. Jag gillar skräck, men egentligen är jag en lil' scaredy cat som bara gillar vissa typer av skräck. Övernaturligt och slashers är mina favoriter, läskiga djur är bara löjeväckande och gore är det värsta jag vet. Sorry not sorry.

Men ja, här är 13 mer eller mindre läskiga filmer att se i helgen:

Filmtips: Halloween Edition

Halloween (1978)
En klassiker!! "You know, the one with the guy in the white mask who walks around and stalks baby sitters?" Plus extra passande att se nu, am I right? Handlingen är följande: år 1963 mördar den sexåriga Michael Myers sin äldre syster. Efter 15 år på ett mentalsjukhus lyckas han rymma och återvänder då till sin hemstad, Haddonfield, för att avsluta det han en gång påbörjat.

Jag gillade verkligen Halloween! Den är kanske mer creepy än läskig, men jag uppskattar ofta lite mer lågmäld skräck. Jamie Lee Curtis är förresten så bra! Obs skippa uppföljarna och särskilt de remakes som är från 2007-2009.

Creep (2014)
En frilansfilmare med pengaproblem tar sig an ett uppdrag som går ut på att dokumentera en mans liv under ett dygn. Vad som först verkar vara ett ganska straightforward jobb visar sig sakta men säkert bli allt märkligare.

Creep gränsar ibland till horror comedy, men alltså slutscenen!!! Gud vad den var obehaglig, jag gick och tänkte på den i flera dagar efteråt.

 

A Nightmare on Elm Street (1984)
Haha, okej - den här känns faktiskt väldigt daterad när man ser den, men det är ändå en klassiker. Ett gäng high school-elever börjar plötsligt drömma hemska mardrömmar där de förföljs av en märklig och mycket skrämmande figur- nämligen Freddy Krueger! En efter en börjar ungdomarna dö och de överlevande måste tillsammans lista ut ett sätt att överlista den mardröm de har hamnat i.

Som sagt, Nightmare on Elm Street känns rätt så daterad och konceptet är väl egentligen bättre än själva utförandet. Se den för att det är just en klassiker, inte för att den är särskilt läskig. Plus, ni gillar väl en ung Johnny Depp?? Det här är hans första film! Så, se den för det om inte annat...

It Follows (2014)
Jag bloggade om It Follows tidigare i år, och då skrev jag så här: "Efter ett one night stand känner sig en ung kvinna, Jay, förföljd av något slags övernaturlig varelse. Jay och hennes vänner försöker desperat hitta ett sätt att undgå den fara som kan lura bakom varje hörn. [...] Jag gillade att man liksom inte fick någon förklaring till vad det var som egentligen förföljde Jay - jag tyckte det gav en tvetydighet till hela filmen som var fin."

Alltså, jag gillade It Follows så, så mycket och skulle nog våga mig på att säga att det är en av de bättre skräckfilmerna som gjort hittills på 10-talet.


You're Next (2011)
En högst dysfunktionell familj samlas på sitt landställe för att fira föräldrarnas wedding anniversary när ett gäng maskerade mördare plötsligt attackerar. Vad inkräktarna inte vet är att en i familjen har en hemlig talang för att slåss tillbaka (lol inser nu hur svårt det är att beskriva skräckfilmer utan att det låter extremt töntigt, men men).

Vissa scener var lite väl blodiga för min smak, men utan att säga för mycket gillade jag att You're Next började som en ganska typisk home invasion-/slasher-skräckis och sen bara flippade och helt bytte inriktning. På ett bra sätt, alltså!

Honeymoon (2014)
Bea och Paul är nygifta och ska tillbringa sin smekmånad i Beas sommarstuga. Till en början funkar allt finfint och de är superkära - men en natt vaknar Paul mitt i natten och upptäcker att Bea är borta. Han ger sig ut för att leta och hittar henne i skogen, förvirrad och nästintill naken. De följande dagarna försöker de upprätthålla en illusion om att allt är som det var innan den natten, men de båda vet att det är något som inte stämmer. Vad var det egentligen som hände i skogen?

Är inte riktigt säker på att jag tyckte om slutet på Honeymoon, men jag gillar verkligen skräckfilmer som är mångtydiga och som kan tolkas på flera olika sätt! Inga spoilers, men jag tycker man lika gärna kan se Honeymoon som en allegori för när ett förhållande bryts ned på grund av ett yttre trauma. Så att säga.

 

Funny Games (2007)
Okej, det här är egentligen en shot-for-shot remake av en österrikisk film (med samma regissör), men jag har inte sett den, så.... jag tänker inte tipsa om den.... Funny Games handlar hur som helst om en familj som ska tillbringa en lugn helg på landet när två välklädda unga män plötsligt börjar terrorisera dem i deras hem.

Det var länge sedan jag såg Funny Games och det är kanske inte en "superskräckig" film, men jag kommer ihåg att jag tyckte den var jävligt obehaglig när jag såg den. Vet inte vad det är med home invasion-filmer som är så läskigt?! Okej, det är väl kanske ganska self-explanatory, men ändå....

The House of the Devil (2009)
Även den här filmen har jag skrivit om tidigare, och då skrev jag följande: "Collegestudenten Sam är i desperat behov av lite extra cash och nappar därför direkt när hon ser en lapp om barnvaktsjobb på campus. Så en kväll åker hon till ett ödsligt hus där hon möter ett äldre par som verkar lite underligt - men hon tänker inte så mycket på det. När paret väl har åkt inser hon dock att allt kanske inte riktigt står helt rätt till. Samma kväll infaller en mycket sällsynt och mystisk månförmörkelse....

Filmen är från 2009 men utspelar sig på början av 80-talet och den kändes faktiskt SÅ autentisk. Ni vet hur vissa nya skräckfilmer försöker vara retro men det enda som faktiskt ser äkta ut är typ någons frisyr och ett par utsvängda jeans? så var det inte med The House of the Devil. Den var väldigt lågmäld men samtidigt spännande och liksom... *tense*. och precis så är det ju i gamla klassiska skräckisar från sent 70-, tidigt 80-tal - det händer inte nödvändigtvis så himla mycket, men de lyckas ändå vara stämningsfulla och relativt läskiga - utan (onödiga) jump scares var och varannan minut."


The Conjuring (2013)
Under tidigt 70-tal flyttar en familj till ett gammalt hus ute på landet - men när oförklarliga saker börjar hända anlitar de i ren desperation två paranormal investigators - Ed och Lorraine Warren - för att hjälpa dem.

Egentligen kanske det här är ett jätteuppenbart tips, men jag tyckte verkligen om The Conjuring. Spöken! Demoner! Häxor! Patrick Wilson! Plus: snyggt filmad! Okej, slut på utropstecken!

 

 

Scream (1996)
Precis ett år efter att high school-eleven Sidney Prescotts mamma dött hittas två av Sidneys klasskamrater mördade. Hon börjar snart misstänka att de två händelserna hänger ihop - men hur? Och vem kan hon egentligen lita på? 

Mmm, Scream <333 Den är 50% high school-film, 50% skräckis - what's not to love?! Scream-filmerna driver med skräckgenren (utan att för den delen var Scary Movie...) och refererar under tiden till så himla många andra skräckfilmer. Älskar för övrigt Sidney som final girl <333

 

The Blair Witch Project (1999)
Tre unga filmare ger sig ut i skogen för att campa och spela in en dokumentär om legenden om The Blair Witch, en häxa som sägs ha levt i trakten för länge sedan. Om nätterna börjar de höra konstiga ljud utanför tältet och snart inser de att allt inte riktigt står rätt till...

Även om det här inte var den allra första s.k. found footage-filmen, så är det definitivt den som populariserade hela subgenren och jag har sett en hel del personer som ba "det är den här filmens fel att det inte finns några bra skräckfilmer idag" och man ba "ok, sweetie :))". Nä men, man kan väl tycka vad man vill om det - men första gången jag såg The Blair Witch Project blev jag freaked out. Så, ja. Mission accomplished, antar jag.

Sinister (2012)
En författare som skriver bästsäljande true crime-böcker och hans familj flyttar in i ett gammalt hus så att han ska kunna skriva sin nästa bok i ro. På vinden hittar författaren en låda full med märkliga Super 8-filmer som verkar tyda på att fallet han arbetar med för tillfället har kopplingar till en seriemördare. Sakta men säkert dras han och hans familj in i något som är mycket värre än vad de först hade kunnat ana.

Utöver det att jag tyckte att vissa jump scares var ganska onödiga så gillade jag Sinister! Jag tyckte den kändes originell och läskig, samtidigt som den var riktigt snyggt filmad. Orkar inte skriva mer än så pga har skrivit på det här inlägget i hundra år nu...... Hej då......

The Babadook (2014)
Haha okej, jag har ju bloggat om den här också, och då lät det så här: "Amelia är ensamstående, helt slutkörd på jobbet och har fullt upp med sin son, Sam, som är sjukt krävande. Ingenting går som det ska, och hon är hela tiden på gränsen till ett totalt sammanbrott. En dag [...] hittar Amelia en konstig bok undanstoppad i en bokhylla. Boken handlar om "The Babadook", ett monster som gömmer sig i de mörka hörnen av just deras hus. Varifrån kommer boken? Och finns det faktiskt någon - eller något - i huset som vill skada Amelia och hennes son? 

Jag gillade The Babadook! Tyckte att den hade lite samma vibe som It Follows. Med en sjukt tense, paranoid stämning som liksom sätter sig i kroppen. [...] The Babadook är inte den läskigaste filmen jag någonsin sett, men jag hade definitivt lite svårt att sova samma kväll som jag hade sett den."