Throwback: en dag i Rom.

a day in rome.

En gråmulen dag i oktober som denna tänkte jag att vi kunde ta en titt på en dag i slutet på juli när jag, Sara och Johan var i Rom. Så, recap: min familj har ett hus i Toscana där vi brukar tillbringa somrarna. I år kom Sara och Johan och hälsade på i några dagar och vi ägnade oss mest åt strandhäng, öldrickande och bokläsande. Vill ni se fler inlägg därifrån kan ni kolla in taggen 'Orbetello'! Den allra sista dagen tog vi alltså ett tidigt tåg ner till Rom för att hänga runt där lite innan det var dags att åka hem till Stockholm igen.

a day in rome.

Obs att vi på väg från Termini såg en snygg italienare i en välskräddad kostym som kom joggande nedför en trappa innan han hoppade på en vespa och zoomade iväg. Det var en True Italian Experience :') Plus bra introduktion till Rom för Sara och Johan, som inte hade varit där tidigare!

a day in rome.

För mig var det däremot fjärde gången i The Eternal City, så jag lajvade tour guide och berättade det jag kunde komma ihåg om i princip varenda ställe vi passerade. Ibland var det på nivån: "det här är Santa Maria Maggiore - en stor och fin kyrka" :)))

a day in rome.

Älskar Italien och italienska hus!! <3

a day in rome.

a day in rome.

Sen hamnade vi vid Colosseum! Här kunde jag berätta lite mer, om gladiatorer och kejsare och förföljelse av kristna, bland annat. Obs läste någonstans att det tidigare fanns lejon i Europa men att de utrotades delvis eftersom det importerades så många till Rom pga soft att se människor slåss mot vilda djur, amirite??? Ingen aning om det är sant, dock.

a day in rome.

Dags att gå vidare, vi hade massor kvar att se!

a day in rome.

a day in rome.

Gick förbi Forum Romanum ("alltså, det var typ ett torg") och Palatinen ("en av Roms sju kullar"). Alltså jag tycker verkligen det är helt sjukt att folk som bor i Rom har detta som backdrop i vardagen??? Tänk att vissa liksom går förbi rester av en antik civilisation på väg till jobbet, helt casual???

a day in rome.

Och alldeles bredvid ligger ju Vittorio Emanuele II-monumentet, som uppfördes för att ära Viktor Emanuel, Italiens första kung. Japp, jag var tvungen att googla det där. "You guys, den kallas ibland för 'The Typewriter', pga har samma form som en skrivmaskin. Get it??"

a day in rome.

a day in rome.

a day in rome.

Sen var det dags för lunch!! Plus: paus för att dricka massa vatten och kyla ned oss eftersom det nog var närmare 40 grader utomhus :))) Restaurangen kändes lite lagom "kedjig" och envisades med att spela ca hela The Beatles diskografi (vilket för övrigt ledde till att jag hade Yellow Submarine på hjärnan i minst en vecka efteråt) men maten var faktiskt riktigt god!!

a day in rome.

a day in rome.

Gick förbi det här stället, som jag är helt övertygad om är ett cat sanctuary (pls kan någon bekräfta detta??). Såg dock inga katter.

a day in rome.

Och så kom vi hit - till Pantheon! Så himla megastort att det är svårt att greppa.

a day in rome.

a day in rome.

a day in rome.

Plus så häftigt där inne! Älskar att kolla på gamla saker :))

a day in rome.

Gick förbi det här antikvariatet  som var fint + att de hade en tjock bok med siciliansk strafflagstiftning som jag glodde på ett tag :))) Mvh en nörd.

a day in rome.

Nästa stopp på den guidade turen: Fontana di Trevi! Men den höll på att renoveras = var täckt av byggställningar och bakom glas osv :(

a day in rome.

Från den här vinkeln kan man nästan låtsas som inget!! Nästan... :(

a day in rome.

Efter den lilla besvikelsen tog vi också en sväng förbi Spanska trappan. Den höll dock också på att renoveras (?!), så jag tog ingen bild på den. Här är i stället en bild på en annan trappa!!

a day in rome.

Glasspaus! Även: sista italienska glassen för i år ://

a day in rome.

Och efter den fullspäckade dagen var det dags för oss att börja röra oss mot Termini igen - vi hade ju ett flyg att hinna med. Men det blev ett så himla fint avslut på en superfin resa. Hej då så länge

RESORAlexandraROM6 Comments