2014 i böcker, del två.

Tidigare i år satte jag upp ett mål om att läsa minst 25 böcker innan 2014 var slut. Ett tag trodde jag att jag inte skulle klara det, men när jag fyllde år i september fick jag en prenumeration på en ljudbokstjänst av min mamma - och sedan dess har jag insett det fantastiska med ljudböcker! Så redan nu är jag uppe i 31 böcker och jag hinner nog plöja några fler innan året är slut. Det har dock blivit en del deckare, eftersom de är rätt så lättlyssnade. Om man håller på med annat eller zonar ut lite så hänger man liksom ändå med på vad som händer. men eftersom det är rätt tråkigt att tipsa om deckare (särskilt när det är flera i samma serie) så gör jag helt enkelt ett litet urval. Böckerna jag har lyssnat på är förresten markerade med en asterisk.

Så, här har ni ytterligare nio boktips från 2014:

Boktips I Alexandra Mabon

WOMEN, RACE AND CLASS - ANGELA DAVIS
Women, Race and Class är en historisk studie över den amerikanska kvinnorättsrörelsen - från avskaffandet av slaveriet fram till 1970-/80-talet, då boken skrevs. Sjukt bra redogörelse som verkligen tydliggör att feminismen var (och till stor del fortfarande är) till för vita medel- och överklasskvinnor som ofta hellre ville inkludera vita män än svarta kvinnor. Intressant och tankeväckande men obs läs ej om ni inte känner för att bli åtminstone lite arga och/eller upprörda.

TWENTY FRAGMENTS OF A RAVENOUS YOUTH - XIAOLU GUO
Den här boken hade stått i min bokhylla i en evighet innan jag till slut bestämde mig för att läsa den nu i september. Fenfang är 21 år gammal och har flytt till Beijing från det lilla bondesamhälle där hon växte upp. Men väl där är livet inte riktigt som hon trodde att det skulle vara. Hon flyttar från den ena lägenheten till den andra, lever på nudlar och försöker bli av med sin kontrollerande ex-pojkvän. Fenfang vill så, så gärna jobba inom filmindustrin men får mest små, obetydande statistroller. En kort men vacker (och något sorglig) liten bok på knappt 200 sidor med, precis som titeln antyder, 20 små fragment ur/inblickar i Fenfangs liv.

STÅL - SILVIA AVALLONE
De bästa vännerna Anna och Francesca växer upp tillsammans i den toskanska kuststaden Piombino. De är båda tretton år och är precis på gränsen till att växa upp på riktigt - på sätt och vis är de fast mellan barndomen och vuxenvärlden. Livet i Piombino kretsar kring stålverket, vardagstristessen och drömmarna om Elba, som hägrar vid horisonten. Ständigt närvarande är knarket och männens våld mot kvinnorna i deras närhet. Jag gillade Stål men jag kände ändå att det var något i språket som liksom... fattades. Jag tror det kanske beror på översättningen, att något blev lost in translation kanske. Hur som helst: bra bok, inte jättebra översättning.

Boktips I Alexandra Mabon

LÅT VARGARNA KOMMA* - CAROL RIFKA BRUNT
Det här var den första ljudboken jag lyssnade på! Året är 1987 och fjortonåriga Junes morbror Finn har precis gått bort i en mystisk sjukdom. De två var i princip bästa kompisar och June har svårt att hantera sin sorg. På hans begravning ser June en konstig man hänga omkring - det visar sig vara Finns *speciella vän*, Toby. Sakta men säkert börjar June och Toby utveckla en vänskap, då de inser att de båda har något gemensamt: saknaden efter Finn. Jag tyckte det var en ganska bra bok, men inget som liksom stannar kvar hos en. Hade nog eventuellt gillat den lite mer om jag hade läst/lyssnat på engelska.

BOEL OCH OSCAR* - JOSEFINE SUNDSTRÖM
Jag vet inte riktigt exakt vad det var jag gillade så mycket med den här boken. Egentligen var den väl kanske inte superspeciell - men den träffade verkligen rakt i hjärtat. Boken handlar om Boel och Oscar (lol såklart) som är nyblivna grannar i ett vackert gammalt sekelskifteshus. Oscar är 90+ och var en av arkitekterna som ritade huset de bor i, och Boel är en nyinflyttad, 30-årig före detta gallerist. På ytan är de väldigt olika men efterhand att de lär känna varandra inser de att de har mer gemensamt än de först trodde. Båda bär på ouppklarad skuld, sorg och ilska över hur livet blivit. Det blir början på en oväntad vänskap. Lite klyschigt kanske, men fint och lite sorgligt ändå. Jag gillade verkligen Josefine Sundströms sätt att skriva - enkelt men ändå väldigt målande och känslofyllt.

BITTERFITTAN* - MARIA SVELAND
En kall och deppig januarimorgon sitter Sara ensam på ett plan till Teneriffa. Sara är i 30-årsåldern, har man och barn hemma och hon har på sistone insett att hon är bitter. En riktig bitterfitta, har hon blivit. Så nu är hon på väg till Teneriffa för att få vara ifred med sina tankar. Sara tänker kanske allra mest på de klassiska kvinnofällorna: äktenskapet och moderskapet. En fråga hon ställer sig är hur vi någonsin ska kunna få ett jämställt samhälle när vi inte ens klarar av att leva jämställt med dem vi älskar? Bitterfittan är ju en roman, men den har ändå många feministiska resonemang inom ramen för Saras funderingar kring karriär och familjeliv och kärleksrelationer och vänskap osv. Så bra + träffsäker bok! Gillade förresten också att det var Maria Sveland själv som läste upp boken.

Boktips I Alexandra Mabon

GONE GIRL* - GILLIAN FLYNN
Nu i höstas tog jag äntligen tag i att läsa (lyssna på) den här mega-hypade boken från 2012. Nick och Amy Dunne har varit lyckligt gifta i fem år, och just som de ska fira sin årsdag försvinner Amy. Allt tyder på att Nick är inblandad på något sätt och utdrag ur Amys dagbok indikerar att de kanske inte varit så lyckliga som alla trott. Mer än så går inte riktigt att säga utan att spoila allt, tyvärr. SÅ spännande bok som kanske först verkar vara en helt vanlig deckare, men som efterhand utvecklas till något helt annat. Jag fullkomligt *älskade* amys svada om cool girls. Här hittar ni förresten en intressant och tankeväckande text i DN om cool girl-fenomenet.

Tyvärr kände jag - utan att avslöja för mycket - att den tappade en del i slutet. Men det tror jag nästan är oundvikligt när man har byggt upp världens stämning och där handlingen konstant eskalerar. Det blir liksom antiklimaktiskt när det hela ska rundas av och alla trådar ska knytas ihop. En annan nackdel var att det var ganska låg volym på ljudboken, så även när jag hade på högsta volym fick jag anstränga mig för att kunna höra allt som sades. Men det är ju bara rent produktionsmässigt, och har inget med boken i sig att göra.

SOMMAREN UTAN MÄN - SIRI HUSTVEDT
Haha, det var värst vad den här boken såg gullig och *kvinnlig* ut mellan de andra två svarta och hårda böckerna :) :) :) Hur som helst. det här var första boken jag läste med min bokklubb! När Mia får reda på att hennes man vill ta en paus från deras äktenskap eftersom han träffat en ny kvinna får hon ett nervsammanbrott och hamnar på sjukhus. Efter ett tag, när hon har repat sig, bestämmer hon sig för att flytta hem till sin hemstad över sommaren. Där leder hon en liten grupp tonårsflickor i en poesiworkshop och umgås med sin mamma och hennes väninnor på ålderdomshemmet. Och så försöker hon naturligtvis bearbeta sorgen och ilskan hon känner över att ha blivit sviken av sin man efter över trettio års äktenskap. 

Jag tyckte boken var ganska bra, men kanske inget jag hade läst på egen hand, riktigt. Jag gillade i alla fall att den handlade så pass mycket om kvinnliga relationer och hade vissa feministiska inslag. Jag kände också att det var en bra första bokklubbsbok, eftersom det fanns ganska mycket att diskutera. Bokklubbens genomsnittliga betyg på Sommaren utan män blev 3,2 av 5.

DIRIGENTEN FRÅN SANKT PETERSBURG* - CAMILLA GREBE OCH PAUL LEANDER ENGSTRÖM
Året är 2003, platsen är Moskva. Tom Blixen jobbar på Rysslands ledande investmentbank, Pioneer Capital. Den största möjligheten i firmans historia har just uppenbarat sig och Tom utses att ro affären iland. Uppdragsgivaren är Rysslands största oljebolag. Tom tror sig kunna hantera den korruption och brutala maktkamp som är självklara inslag i det ryska affärslivet, men finner sig snart indragen i en våldsspiral som kommer kosta honom mycket. Väldigt spännande med stundtals brutala scener + amazing miljöbeskrivningar av Ryssland i allmänhet och Moskva i synnerhet.

Lyssnade också på uppföljaren - Handlaren från Omsk - men den var inte lika bra, tyckte jag, även fast den hade vissa intressanta politiska teman. Men den var liksom mer förutsägbar och mer... "slutet gott, allting gott" på något sätt. Haha, jag kanske bara ogillar lyckliga slut :(