2014 i böcker, del ett.

Kom på att det ju var en hel himla evighet sedan jag tipsade om böcker jag har läst. Eftersom året börjar närma sig sitt slut, så kommer här 12 boktips från året som har gått! Har ni några grymma boktips på lager?

Boktips I Alexandra Mabon

EGALIAS DÖTTRAR - GERD BRANTENBERG
Alltså den här boken!!! Vet knappt ens vad jag ska säga, men den är ju helt fantastisk!! Egalias döttrar utspelar sig i landet Egalia, där männen käkar p-piller och tar hand om barnen och har på sig obekväma kläder. Unge Petronius tröttnar till slut på sexuella trakasserier och maktlöshet - och bildar mansligan, en maskuliniströrelse ägnad att bekämpa mansförtrycket. jag kan tänka mig att Egalias döttrar nog skulle vara bra för en nybörjar- eller icke-feminist att läsa, just för att den så tydligt synliggör hur skevt hela vårt samhälle är.

DET HANDLAR OM DIG - SANDRA BEIJER
Som så många andra har jag läst Sandra Beijers blogg verkligen hur länge som helst, så när hennes debutroman kom ut tidigare i år var jag ju tvungen att läsa den. Även fast jag inte egentligen gillar ungdomsböcker. Det handlar om dig handlar om två femtonåringar som blir kära och som blir tillsammans och som blir osams och som gör slut. Den handlar om tonårskärlek och olycklig kärlek och hemmafester och längtan. Jag hade nog gillat den mycket mer om jag hade läst den när jag själv var femton, sexton år. Men: en stabilbra ungdomsbok med Sandra Beijers karaktäristiska språk.

SPELREGLERNA - JONAS KARLSSON
Gillade verkligen, verkligen Jonas karlssons tredje (väl?) novellsamling!! Mina favoriter var HögläsningFakturanBröllopPresenten och Högläsning 2. Haha okej, det var typ nästan alla..... jaja. Hur som helst, det jag gillade var stämningen i novellerna. det kändes liksom obehagligt och nästan lite drömlikt, som om man inte riktigt visste vad som faktiskt hade hänt.

Boktips I Alexandra Mabon

BROTT / SKULD - FERDINAND VON SCHIRACH
Brott / Skuld är egentligen två novellsamlingar kombinerade i en bok. Ferdinand von Schirach är försvarsadvokat till yrket och samtliga noveller handlar på ett eller annat sätt om - surprise, surprise - brott och straff. I princip alla noveller var väldigt spännande, och det fanns inte ett enda överflödigt ord i någon av dem. Brotten som beskrivs var stundtals brutala och vidriga, men på något sätt uppskattade jag ändå att ingenting var svartvitt. När är det okej att begå ett brott? Och vem är det som ska bära skulden?

DET ANDRA MÅLET - JONAS KARLSSON
Okej, 2014 var tydligen novellsamlingarnas år :))) I slutet på våren läste jag Jonas Karlssons första novellsamling - Det andra målet. Bäst var nog Det andra måletkövett och Vecka 42. i vissa fall kände jag lite att novellerna liksom smälte in i varandra, och nu så här i efterhand har jag lite svårt att komma ihåg vad som hände i vilken novell. Jag gillade Det andra målet, men föredrog definitivt Spelreglerna. De båda böckerna hade vissa likheter, men jag kände ändå att Spelreglerna var mer... enhetlig på något sätt.

SKULLE JAG DÖ UNDER ANDRA HIMLAR - JOHANNES ANYURU
Skulle jag dö under andra himlar handlar om Francis - en ung, frustrerad konstnär som blir förälskad under en resa till Madrid. Den är väl i det närmaste prosalyrisk, vilket gjorde att det tog ett litet tag innan jag kom in i den ordentligt. Det som var lite tråkigt var att jag påbörjade en ny kurs när jag kommit ungefär halvvägs, vilket liksom gjorde att jag tappade tråden lite. Det har ju inte egentligen något med boken i sig att göra, men jag tror kanske hade jag hade gillat den lite mer om jag hade läst den i ett *flow*. Jag tyckte att Skulle jag dö under andra himlar var en väldigt vacker bok, även om den kanske inte föll mig i smaken till hundra procent.

Boktips I Alexandra Mabon

AMERICANAH - CHIMAMANDA NGOZI ADICHIE
Tänker bara börja med detta, straight off the bat: det här är en av de bästa böckerna jag har läst på väldigt länge. På ytan är det en kärlekshistoria - men egentligen handlar den om så mycket mer än bara kärlek. Ifemelu och Obinze växer upp tillsammans i Nigeria, och när Ifemelu får chansen att studera i USA är tanken att Obinze efter en tid även han ska följa efter. Men terrorattentaten den 11:e september kommer emellan och plötsligt blir det omöjligt för Obinze att få ett inresevisum. I stället hamnar han i England, där han lever som papperslös. Samtidigt konfronteras Ifemelu för första gången med vad det innebär att främst ses som en svart kvinna, i stället för att ses som en individ. För att kunna hantera sitt nya liv börjar hon blogga om rasism och hur det är att vara en "non-american black" i USA.

Njöt så mycket av att läsa den här boken eftersom Adichies språk och formuleringar är så rakt igenom klockrena. LÄS DEN HÄR BOKEN, okej?

YOU DESERVE NOTHING - ALEXANDER MAKSIK.
Okej. Känner mig väldigt ambivalent inför den här boken. Så här: en karismatisk lärare på en internationell high school i Paris leder en liten, utvald grupp elever som ägnar sig åt att diskutera litteratur och filosofi. Efterhand inleder läraren en relation med en av sina elever, vilket leder till att den dittills relativt stabila tillvaron på skolan omkullkastas totalt. Berättelsen växlar mellan tre personers olika perspektiv, när de några år senare försöker förstå vad det egentligen var som hände. Jag gillade att boken var så pass välskriven och att det hela målades upp som en gråzon där det verkligen inte var tydligt vad som var rätt och fel.

MEN. Så visar det sig att boken till stora delar är självbiografisk. Maksik har baserat sin debutroman på sina egna upplevelser som lärare på en internationell high school i Paris. Och då blev plötsligt tvetydigheten i det läraren gjorde inte lika... spännande. det verkade snarare väldigt uppenbart att Maksik försökte framställa läraren (sig själv) i så god dager som möjligt, medan eleven - en sjuttonårig tjej - skildrades som en brådmogen förförerska. Nej, jag vet verkligen inte vad jag ska tycka om den här boken. I vilken utsträckning kan man skilja på sak och person? Är det okej att blanda fakta och fiktion - och i så fall under vilka omständigheter? Önskar faktiskt att jag hade läst den här med min bokklubb!! Det hade verkligen varit skönt att prata lite mer ordentligt om den här boken med någon annan, i stället för att bara trassla till det för mig själv.

THE LITTLE FRIEND - DONNA TARTT
Sedan jag läste (och totalälskade) The Secret History förra året har den här boken legat på mitt nattuksbord i väntan på att bli läst. The Little Friend utspelar sig i amerikanska södern någon gång på 70-talet (tror jag) och handlar kring familjen Cleve. Efter en tragisk och mycket mystisk händelse då sonen, Robin, hittas död är familjen Cleve sig aldrig lik igen. Tolv år efter Robins död ger sig hans yngre syster Harriet ut på äventyr för att få reda på vem som dödade hennes bror.

The Little Friend är en väldigt Donna Tartt-ig bok och jag gillar verkligen hennes sätt att skriva. den var obehaglig och mörk och handlar lika mycket om barndom och om att komma i kontakt med vuxenvärlden som den handlar om ett mord. älskade dessutom Harriet så mycket!! Sån fantastisk och obstinat liten person!! Även: helt amazing miljöbeskrivningar. Men jag tyckte nog ändå att den ändå tappade lite i slutet i och med att mordgåtan inte egentligen löstes helt och hållet. I och för sig brukar jag generellt sett ha lite svårt för öppna slut, så det beror kanske mest på det. Hur som helst: riktigt bra bok, ska nog försöka ge mig på tartts senaste bok, The Goldfinch, ganska snart.

Boktips I Alexandra Mabon

THE SIXTH EXTINCTION - ELIZABETH KOLBERT
Årets första icke-skönlitterära bok fick bli The Sixth Extinction. Hittills i världshistorien har det funnits fem major mass extinctions (alltså massutdöenden), där mångfalden på jorden plötsligt minskat drastiskt. Dinosauriernas utdöende är väl det mest kända, men som sagt har det även funnits andra. Det värsta var perm-trias-utdöendet för ca 252 miljoner år sedan då över 90% (!!) av ALLA arter på jorden dog ut. Nu menar i alla fall vissa forskare att vi är mitt uppe i ett sjätte utdöende - orsakat av ingen mindre än oss själva :) :) :)

I varje kapitel illustrerar Kolbert, med hjälp av experter, detta sjätte massutdöende genom att berätta om ett nytt djur - vissa utdöda sedan länge (ex. mastodonten och garfågeln) medan andra är just nu är akut utrotningshotade (ex. sumatranoshörningen). Kolbert redogör även för den oroväckande hastighet med vilken olika djurarter dör ut idag och hur den har ökat lavinartat i takt med att människan har utforskat och invaderat nya områden här på jorden. Ofta kan ju facklitterära böcker om typ evolution kännas lite torra att läsa, men The Sixth Extinction är skriven på ett både intressant och lättförståeligt sätt. SÅ spännande och bra bok som fick mitt lilla populärvetenskapliga hjärta att slå lite fortare. 

LASERMANNEN: EN BERÄTTELSE OM SVERIGE - GELLERT TAMAS
Lasermannen: en berättelse om Sverige utspelar sig under årsskiftet 1991/1992 då en man ett gevär med lasersikte spred skräck i Stockholm. Elva personer skjöts vid tio olika attentat. det enda offren hade gemensamt var sitt mörka hår och sin mörka hudfärg. Samtidigt handlar boken om ett Sverige där ett högerpopulistiskt och rasistiskt parti bildas och lyckas få nästan 7% av rösterna i riksdagsvalet 1991. Det handlar om ett Sverige för mer än 20 år sedan, men som alltmer liknar det Sverige vi lever i idag. Boken bygger på intervjuer med John Ausonius (alltså självaste Lasermannen) samt med poliser, politiker, journalister och några av lasermannens offer och är närmast uppbyggd och skriven som en deckare.

THE BRIEF WONDROUS LIFE OF OSCAR WAO - JUNOT DÍAZ
The Brief Wondrous Life of Oscar Wao handlar främst om Oscar som växer upp i New Jersey. Genom boken får vi följa tre generationer i Oscars familj, över vilken det vilar en slags förbannelse. Från hans morfar och hans mamma i Dominikanska Republiken som båda hamnar i trubbel med väldigt mäktiga människor, till Oscar själv - som är deprimerad och ogillad av alla och som är fullkomligt hopplös när det kommer till tjejer. Boken handlar till stor del om den dominikanska diasporan och maskulinitet och identitet och förtryck.

Gillade som sagt The Brief Wondrous Life of Oscar Wao så mycket mer än This I How You Lose Her (Díaz novellsamling som jag läste i början på året), eftersom jag kände att Díaz språk och sätt att uttrycka sig kom till sin fulla rätt i romanform. Det blev liksom ett mer kontinuerligt flow i stället för noveller där en knappt hinner finna sig tillrätta i en berättelse innan det växlar över till nästa. Älskade dessutom de jättelånga fotnoterna, alla referenser till sci-fi och fantasy och den konstanta kodväxlingen. Tragikomisk och sorglig och heart breaking på en och samma gång.

BÖCKERAlexandra6 Comments