THIS WEEK.

Maggie Rogers i måndags.

Maggie Rogers i måndags.

Williams Hall.

Williams Hall.

VECKANS HUVUDFOKUS:
Plugg, såklart. Pluggade prick ingenting förra veckan (pga "första veckan, då måste man inte plugga!!") så ligger yttepytte lite efter just nu. Har till exempel ett quiz i mytologi idag som jag måste läsa på inför :)))

VECKANS LÄSNING:
Det går lite segt med läsningen just nu, men har i alla fall börjat läsa en samling intervjuer av/med David Bowie och funderar på att läsa The Bell Jar av Sylvia Plath efter det. I skolan är det mest spännande jag läser Gilgamesheposet, så pepp på att läsa klart det!

VECKANS STRUKTUR:
Alltså jag har rätt dålig struktur just nu pga så många hål i schemat, vilket är lite irriterande. Måste se till att gå till bibblan på håltimmarna i stället för att typ... gå hem och sova.

VECKANS ANDRA PLANER:
Ska tydligen plugga ihop med Mario idag, men annars har jag inga särskilda planer..? Ska försöka kolla klart på Fringe, typ.

VECKANS PEPP:
Okej, det här har ju redan hänt vid det här laget men i måndags gick jag och Sarah och såg Maggie Rogers spela på Higher Ground och det var så jäkla bra. Hon spelar på Debaser i mars typ, ni som bor i Stockholm borde verkligen gå på det. Okej?!

VECKANS MATLAGNING:
Lagar ingen mat här :))) Pga får allt serverat i matsalen :))) Lite jobbigt men också lite skönt :)))

VECKANS SKÖNA:
Har gått och lagt mig i tid typ hela den här veckan?! Känner mig alltså så utvilad och fresh just nu :)))

VECKANS OPLANERADE:
Helgen är rätt oplanerad just nu, men den lär väl följa vårt vanliga schema här i Burlington. Festa på fredag, sova/kolla film på lördag, plugga på söndag. Hehe.

Listan hittade jag hos Flora, såklart.

DE POLYGLOTTA ÄLSKARNA.

F3B120A6-BB6C-445C-921F-85BFB9D17CFC.jpg

En bok i tre sammanvävda delar berättade av tre olika personer som alla kommer i kontakt med ett manuskript vid namn De polyglotta älskarna. Ellinor, en något menlös kvinna från Skåne, träffar en man på en dejtingsajt och åker till Stockholm för att träffa honom. Max Lamas, en pretentiös och neurotisk författare, drömmer om att hitta sina drömmars kvinna - någon som talar lika många språk som han själv. Och Lucrezia, en italiensk arvtagerska, driver runt i sitt hus på den italienska landsbygden och tänker på sin nyligen avlidna mormor. Det handlar om ensamhet, litteratur, lust och svek.

Älskade verkligen den här boken och Wolffs sätt att skriva. Ibland påminde vissa avsnitt mig om andra författare jag tycker om: Monika Fagerholm (absurditeten när Ellinor beskriver sina före detta älskare och en slagsmålsklubb i en källare), Jonas Karlsson (de på något vis surrealistiska mötena mellan Max Lamas och en receptionist i World Trade Center) och Roberto Bolaño (typ när Ellinor kollar på en dokumentär om porrskådisar). Ja, ja. Här var i alla fall ett citat som jag gillade:

 
Vi såg på varandra, skrattade lite båda två. Jag tänkte att det kanske var så här det var när intellektuella träffades i sängen. Fint och stelt, som någon som sitter rakryggad och äter musslor med bestick, pratar film och citerar saker på olika språk fast man vet att man står inför en undergång samtidigt, en flodvåg som ska dra in och ödelägga saker i en, ett slags köttets flodvåg. Jag tyckte plötsligt att hela situationen hade förlorat sin tjusning.
 

Skulle nästan säga att De polyglotta älskarna är den bästa boken jag har läst i år ;))) Tack och hej ;)))

EDGE OF SEVENTEEN.

GJORDE DU NÅGOT 2016 SOM DU ALDRIG GJORT FÖRUT?
Mm, massor! Åkte på en weekend själv till Rom och drack vin på uteserveringar i januari, gick på festival själv, flyttade hemifrån, flyttade utomlands, bodde med folk som först var främlingar och nu är mina kompisar, pluggade på ett amerikanskt universitet, besökte Kanada. Tänkte först säga "upplevde ett amerikanskt presidentval på plats", men bodde minsann också i USA när Bill Clinton valdes 1992, så det räknas kanske inte.

VILKA STÄDER/LÄNDER BESÖKTE DU?
Österrike (Flachau), Italien (RomOrbetello), Kroatien (Porec), USA (Naples, Boston, Burlington, White MountainsPortland och Bar Harbor) och Kanada (Montreal). I Sverige blev det bara Göteborg under Way Out West!

ÄR DET NÅGOT DU SAKNADE 2016 SOM DU VILL HA 2017?
Hade ändå ett ganska bra år, så kan inte komma på något specifikt... Vill försöka stressa ned mer, vara snällare mot mig själv, läsa mer böcker, stretcha kroppen lite då och då, bli mer ~present~. Gud, Vermont håller på att göra mig till en hippie. Kommer gå klädd i flanellskjortor och fleecetröjor från Patagonia innan året är slut, ska ni se.

VAD VAR DIN STÖRSTA FRAMGÅNG?
Hela grejen med att flytta till Vermont, tänker jag. Så mycket administrativt att stå i första halvan av året och sen så mycket praktiskt att fixa under andra halvan. Tänk vad jag är duktig ändå :)))

VAD SPENDERADE DU MEST PENGAR PÅ?
Mat! Resor (inkl. festivalbiljetter)! Böcker! Housing i Burlington (har dock inte betalat allt det själv pga svindyrt)!

VILKA LÅTAR KOMMER PÅMINNA DIG OM 2016?
No Woman - Whitney (egentligen hela Light Upon the Lake), Never Be Mine - Angel Olsen, Nada em Vão - Rodrigo Amarante, Kiss It Better - Rihanna och Unwritten - Natasha Bedingfield :)))

VAR DU GLADARE ELLER LEDSNARE I ÅR JÄMFÖRT MED TIDIGARE ÅR?
Vet inte. Gladare, tror jag. Inleder 2017 med att vara rätt ledsen dock!!! *ler*

VAD ÖNSKAR DU ATT DU HADE GJORT MER?
Hm, hittat på mer saker på helgerna...? Varit lite mer social at times...? Pluggar lite, lite mer under hösten...? Något åt det hållet.

VAD ÖNSKAR DU ATT DU HADE GJORT MINDRE?
Alltså, festat ändå...? Det är väl kul någon gång då och då men blir mer och mer ointresserad av det, tbh. Börjar finna mig i att jag tydligen är en 24-årig pensionär.

BLEV DU KÄR I ÅR?
Nej, gudskelov.

DEN BÄSTA TV-SERIEN DU SÅG I ÅR?
Fringe!!! Älskar Fringe, det fyller det Arkiv X-formade hålet i mitt hjärta <3 Annars: American Crime Story, BoJack Horseman, Stranger Things, UnREAL. Kollade även om på Arrested Development och skrattade tills jag grät pga hade på något sätt lyckats glömma exakt hur rolig den serien är.

OCH DEN BÄSTA FILMEN?
Oj, kollar nog på ganska mycket film ändå, så har svårt att hålla koll på exakt vad jag har sett under ett visst år. Men så här på rak arm: What We Do In The Shadows, Psycho, Her och Little Children. Så mysigt också när vi hade Harry Potter-maraton under Thanksgivinghelgen, hehe.

DE BÄSTA BÖCKERNA DU LÄST I ÅR?
Mina favoriter från i år har nog varit I, Robot av Isaac Asimov, The Vegetarian av Han Kang, An Untamed State av Roxane Gay, Hausfrau av Jill Alexander Essbaum, The Hare with Amber Eyes av Edmund de Waal, The Girls av Emma Cline och The Circle av Dave Eggers. Haha, märker nu att jag läser så himla lite på svenska??

VAD GJORDE DU PÅ DIN FÖDELSEDAG 2016?
Jag fyller år den sista september, men i Burlington var det fortfarande tillräckligt varmt för att gå barbent. Gick i skolan, tog min traditionsenliga fredagstupplur, fick så många gulliga grattishälsningar av mina nya kompisar, gick ut och dansade på kvällen och blev bjuden på alla möjliga drinkar och shots :))) A+ födelsedag, helt klart.

FINNS DET NÅGOT SOM SKULLE HA GJORT DITT ÅR ÄNNU BÄTTRE?
Njäe, jag vet inte riktigt. Tycker som sagt att 2016 har varit rätt bra, överlag.

VAD FICK DIG ATT MÅ BRA?
Min familj som är så snäll och stöttande <3

VAD ÄR DU MEST STOLT ÖVER?
Att jag vågade flytta till en ny stad i ett nytt land utan att känna någon och utan att veta exakt hur det skulle bli (alltså, har ju fått mycket hjälp och stöd och så, men ändå). Att jag lyckades hitta någon slags balans mellan att gå utanför min bekvämlighetszon (genom att vara social och trevlig) och att vara mitt vanliga introverta, tjuriga jag :)))

VAD SER DU MEST FRAM EMOT MED 2017?
Ser så himla mycket fram emot att åka tillbaka till Burlington nu på lördag. Annars vet jag inte riktigt, får se lite vad som händer i år.

LATELY.

Hej kompisar

! Sedan vi hördes sist har jag:
→ Varit i Montreal
→ Nätt och jämnt listat ut hur vår knepiga tvättmaskin funkar
→ Börjat gilla en kille
→ Slutat gilla en kille
→ Plöjt hela Sex and the City från början till slut för femtioelfte gången
→ Druckit en himla massa skräpig amerikansk öl
→ Sett Whitney (så!! bra!!)
→ Haft ca femhundra midterms
→ Tvingat mina nya kompisar att kolla på Arkiv X

Typ så. Har rätt mycket att göra varje dag (alltså, vi har läxor?! Sån throwback till högstadiet typ) och har därför inte haft någon vidare tid eller lust att blogga, så ni vet. Men hörrni: vad sysslar ni med nuförtiden? Jag vill veta! Ok, puss hejdå.

BOSTON.

Hej kompisar! Nu har jag varit här i Burlington i mer än en månad, knäppt va? Känns som att jag varit här i max en vecka. Eller typ som att jag är på någon slags semester, trots att jag pluggar konstant (nåja, nästan i alla fall). Jag tänkte i alla fall att vi kunde ta en titt på vad jag hade för mig innan jag kom hit, nämligen när jag och mamma tillbringade ett par dagar i Boston.

Vi kom fram på eftermiddagen men hängde mest på hotellrummet och kollade på amerikansk tv fram till kvällen. Då ryckte vi upp oss och Fourquareade (ja, det är ett verb, ok?) oss fram till en kinesisk restaurang som låg i närheten: Myers + Chang. Inte så jättestort, men rätt ~hippt~ och med MEGAGOD mat. Vill tillbaka dit prick nu.

Morgonen därpå gick vi till Flour, ett café med femtioelva olika mackor att välja på. Förresten: köpte en ny liten kamera i början på sommaren och det var den jag använde i Boston. Jag gillar nog ändå att bilderna blir lite halvdåliga + har ändå fått tillbaka lite av fotolusten som varit död sen i våras. Nu vet ni!

Sen blev det lite turistande! Vi hoppade på tunnelbanan och åkte en bit utanför stan till Museum of Fine Arts. Vi kollade egentligen bara på deras Art of Americas-utställning. Europeisk konst får vi nog av hemifrån, tänkte vi.

Några kvarter bort låg det här stället: Isabella Stewart Gardner Museum! Rätt dyrt inträde men det var det nästan värt enbart pga den här himla innergården. Var hittar jag en miljardär att gifta mig med som kan bygga ett sånt här hus till mig???

Sen åkte vi hem igen och kollade på tv/åt godis typ.

På kvällen åkte vi ut till hamnen för att dricka bärs + äta lobster rolls på Yankee Lobster. Maten var helt okej, men vi fick lite gratisunderhållning i form av Aretha Franklin som hade en spelning på någon slags arena precis där vi satt. Haha, så konstigt egentligen.

Nästa morgon stod vi i megalång kö på The Paramount innan vi tryckte i oss en massa pannkakor :))) Och sen bilade vi hela vägen upp till Burlington och nu har det alltså gått mer än en månad sedan jag flyttade hit. Vad har ni för er, kompisar?